self ligating braces price cover photo 1

Prosedur, Kelebihan, Kekurangan Dan Harga Braces Self Ligating

In this article

In this article

Terus terang, tiada siapa yang suka gigi bengkok. Kebanyakan orang tidak mempunyai masalah untuk memakai braces gigi untuk meluruskan gigi dan menyelaraskan kedudukan rahang mereka. Walau bagaimanapun, ramai yang berharap braces kurang menonjol dan terdedah seperti braces konvensional. Rawatan ortodontik telah berkembang pesat dan sejak itu telah menyediakan penyelesaian dalam bentuk pendakap pengikat diri (braces self ligating). Hari ini, kita akan belajar apa itu dan bagaimana mereka lebih baik.

Apa itu braces self ligating?

Braces self ligating yang juga terkenal sebagai “Damon”, dikatakan oleh pengeluar mereka lebih selesa dan lebih pantas daripada yang konvensional. Mereka boleh meluruskan gigi tanpa gelang getah berwarna-warni menggunakan kurungan (braket) dan dawai gerbang. Pendakapnya adalah unik dan boleh diklip terus ke dawai gerbang tanpa menggunakan gelang getah untuk dipautkan.

Ini menghasilkan rawatan pendakap diskret yang lebih cekap yang meminimumkan penonjolan radas ortodontik. Walaupun wayar selalunya berwarna logam, braketnya boleh didapati dalam warna jernih dan logam.

braces self ligating
Braces self ligating pada gigi secara dekat.

Seperti pendakap logam biasa, pakar ortodontik anda akan memasang kurungan pada gigi anda, membengkokkan dawai gerbang di atasnya, dan kemudian mengikatnya pada setiap hujung dengan jalur logam khusus yang sesuai dengan geraham anda. Daripada memasang wayar lengkung pada kurungan menggunakan gelang getah berwarna, kurungan braces self ligating dibuat untuk menahan wayar dalam alur tempat wayar meluncur melaluinya.

Walaupun ia telah digunakan selama bertahun-tahun, rawatan ini baru-baru ini mendapat populariti. Braket self ligating mempunyai banyak kelebihan yang dilihat menarik oleh pesakit.

braces self ligating
Lelaki memakai braces self ligating.

Siapa sesuai untuk braces self ligating?

Sesiapa yang inginkan gigi lurus dengan teknik ortodontik yang selesa dan berkesan boleh mempertimbangkan untuk mendapatkannya sebagai pilihan rawatan. Ia berfungsi dengan baik untuk mereka yang ingin menyelesaikan rawatan mereka secepat mungkin dengan potensi lawatan ke klinik gigi yang lebih rendah, dan tidak kisah betapa jelasnya braces gigi pada gigi mereka.

Ia mungkin sesuai untuk anda atau tidak, bergantung pada keadaan, pelan rawatan dan keadaan kewangan anda. Bercakap dengan pakar ortodontik anda jika anda ingin mengetahui sama ada ia adalah pilihan yang baik untuk anda. Hubungi Pergigian Stellar untuk mendapatkan konsultasi percuma tentang semua masalah pergigian anda.

braces self ligating
Dr Amir bersama pesakit braces self ligating di Stellar Dental.

Apa kondisi yang boleh dirawat?

Pendakap pengikat diri boleh menyelesaikan banyak masalah ortodontik. Rawatan ini berfungsi dengan baik untuk isu seperti kesesakan, jurang, overjet teruk dan gigitan lebih.

Ia adalah pilihan rawatan yang baik untuk situasi teruk yang mungkin tidak bertindak balas dengan baik kepada rawatan penjajar jelas (clear aligners) seperti sistem Invisalign atau digabungkan dengan penjajar jelas Invisalign. Sebagai contoh, dalam kes gigi impak dan andaikan pesakit inginkan rawatan ortodontik yang lebih rahsia, gigi impak boleh ditarik ke kedudukan yang betul menggunakan pendakap pengikat diri dan kemudian dirawat dengan penjajar yang jelas.

braces self ligating
Gigi sebelum dan selepas braces self ligating.

Prosedur mendapatkan braces self ligating

Sebelum rawatan

Adalah penting untuk membersihkan gigi anda secara profesional sebelum mendapatkan pendakap gigi. Jika anda mempunyai masalah pergigian yang lain (seperti masalah periodontal atau kerosakan gigi), pakar ortodontik anda akan menasihatkan untuk merawat masalah ini sebelum mendapatkan braces gigi.

Lawatan pertama

Doktor gigi anda akan mengambil rekod fotografi, acuan gigi pada gigi anda dan x-ray digital.

Pemasangan braces

Doktor gigi menggunakan retraktor pipi apabila meletakkan pendakap gigi untuk memastikan gigi kering dan kelihatan. Selepas itu, etchant akan digunakan untuk menyediakan permukaan gigi untuk ikatan.

Doktor gigi menggunakan pelekat khas untuk melekatkan pendakap gigi pada gigi anda, mengekalkannya sepanjang tempoh terapi anda. Lampu pengawetan menetapkan ikatan dan mengeraskan simen.

Pakar ortodontik kemudian melepasi dawai gerbang melalui pendakap. Jika anda mempunyai pendakap pengikat diri, anda tidak memerlukan sebarang band. Klip ditutup apabila archwire telah dimasukkan ke dalam slot. Temujanji seterusnya dirancang selepas pesakit menerima arahan menggunakan dan menyelenggara pendakap gigi.

Kelebihan braces self ligating

Tanpa penggunaan gelang getah memberikan faedah berikut:

  • Braces gigi kurang kelihatan kerana lebih sedikit warna yang terdapat padanya
  • Makanan kurang berkemungkinan tersekat dalam kurungan, menjadikan memberus dan flos lebih mudah.
  • Kurungan yang lebih kecil memberikan keselesaan yang lebih besar.
  • Lawatan klinik gigi lebih singkat kerana tiada penggantian gelang getah

Anda tidak perlu risau tentang kenaikan kos yang ketara untuk mendapatkan kelebihan braces self ligating kerana harganya lebih tinggi sedikit sahaja daripada jenis logam konvensional. Faedah lain termasuk:

Kurang geseran

Dengan pendakap pengikat diri, kurang geseran, yang mengakibatkan kurang enamel dan degradasi gigi.

Lebih mudah dibersihkan

Pendakap gigi ini mempunyai lebih sedikit lampiran dan komponen berbanding pendakap konvensional, meninggalkan ruang yang agak sedikit untuk plak terkumpul.

Tekanan lebih rendah

Mekanisme pengikat diri lebih menyenangkan kerana tekanan tersebar lebih sekata ke atas gigi.

Estetika

Kurungan jernih yang kurang ketara dan lebih menarik dari segi estetik sebati dengan warna gigi anda secara semula jadi.

Rawatan yang lebih pantas

Berbanding dengan pendakap gigi konvensional, tempoh rawatan biasanya adalah lebih pendek. Satu lagi faedah utama ialah hakikat bahawa pemeriksaan yang lebih sedikit diperlukan.

Kekurangan braces self ligating

  • Ia mungkin memberikan gerakan yang kurang tepat disebabkan reka bentuk pendakap
  • Kes yang kompleks mungkin lebih mahal daripada pendakap gigi konvensional
  • Memutar gigi yang lebih besar mungkin memerlukan kurungan yang lebih besar, yang mungkin kurang berkesan

Dalam situasi yang lebih sukar, ia mungkin tidak berkesan untuk memberikan tekanan seperti yang dilakukan oleh jenis logam konvensional, memberikan ketepatan yang kurang kepada pakar ortodontik. Selain itu, ia juga mungkin kurang berjaya berbanding kurungan konvensional dengan kurungan yang lebih besar kerana saiz kurungan yang lebih kecil.

Disebabkan kecenderungan yang lebih tinggi untuk pecah, masa rawatan mungkin lebih lama. “Pintu pengunci” kurungan pengikat diri boleh pecah atau menjadi longgar, yang akan memerlukan pembaikan lalu memanjangkan masa rawatan.

Menjelaskan pendakap pengikat diri

Acuan atau imbasan 3D dibuat apabila anda melawat doktor gigi berpengalaman di Pergigian Stellar untuk rawatan bagi membantu merancang penjagaan ortodontik anda dengan lebih lanjut. Mulut anda dipertimbangkan dalam reka bentuk dan saiz pendakap yang tepat.

Bertentangan dengan pendakap konvensional, pendakap pengikat diri tidak memerlukan gelang getah untuk menahan wayar utama di tempatnya. Ia adalah pendakap khusus yang menggunakan klip atau pintu pegas yang beroperasi serupa dengan pintu logam. Mekanisme gelongsor secara beransur-ansur menggerakkan gigi ke dalam penjajaran.

Adakah pendakap pengikat diri menyakitkan, atau adakah ia selesa?

Pendakap pengikat diri, seperti braces konvensional, boleh menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan. Ini boleh berlaku lebih kerap, sejurus selepas mendapatkannya atau lawatan pelarasan. Jika pemakai mengekalkan kebersihan gigi yang baik semasa memakainya, kadangkala ia mungkin kurang menyakitkan daripada jenis konvensional.

Satu kajian pada 2014 membandingkan kualiti hidup 150 individu yang memakai braces gigi sama ada konvensional atau self-ligating. Walaupun mereka yang memakai jenis kedua berasa kurang sakit berbanding mereka yang memakai jenis sebelumnya, penyelidik mendapati bahawa perbezaan antara kedua-duanya tidak signifikan secara statistik.

Adakah terdapat sebarang risiko atau langkah berjaga-jaga?

Penggunaan braces self ligating membawa beberapa kemungkinan risiko. Kegagalan kurungan adalah salah satu daripadanya. Haus dan lusuh boleh disebabkan oleh kurungan pengikat diri dibuka dan ditutup berulang kali. Akibatnya, mereka mungkin tidak akan terus ditutup seperti asal. Bilangan temu janji dan tempoh rawatan yang berpotensi akan meningkat jika kurungan perlu diganti.

Sama seperti braces gigi standard, jenis ini mempunyai risiko tambahan juga, beberapa daripadanya adalah seperti berikut:

Kerosakan gigi. Sebarang bentuk pendakap mungkin tersumbat dengan zarah makanan. Pengumpulan plak meningkatkan bahaya kerosakan gigi.

Pengembalian. Jika anda tidak menggunakan retainer gigi selepas menanggalkan braces gigi anda, gigi anda mungkin mula beralih kembali ke kedudukan asalnya.

Braces konvensional berbanding braces self ligating

Pendakap logam tradisional (konvensional) dan braces self ligating adalah setanding; walau bagaimanapun, yang terakhir berbeza dengan ketara kerana mereka tidak menggunakan gelang getah untuk memautkan kurungan ke dawai gerbang.

Sebaliknya, dawai gerbang dikunci pada kedudukannya terhadap kurungan oleh pintu kecil bermuatan spring yang menutup pendakap dan bukannya menggunakan gelang getah.

Pendakap logam tradisional mesti kerap diketatkan untuk menjajarkan gigi dengan betul. Mekanisme gelongsor dalam pendakap ikatan diri mengetatkan dengan masa dengan sendirinya. Akibatnya, gigi anda diluruskan dengan lembut dan memerlukan lebih sedikit lawatan klinik gigi.

Berapa harga braces self ligating?

Braces self ligating biasanya berharga lebih sedikit daripada jenis konvensional. Walaupun janji temu ortodontik cenderung sedikit lebih pendek kerana ketiadaan gelang getah, kosnya adalah setanding kerana rawatan secara amnya sama.

Faktor yang mempengaruhi kos ialah jumlah pembetulan yang diperlukan dan tempoh keseluruhan rawatan anda. Tambahan pula, harga mungkin berbeza antara pakar ortodontik yang berbeza.

Pakar ortodontik boleh menyediakan jadual pembayaran untuk menjadikan rawatan anda lebih mudah diurus. Tanya pakar ortodontik anda sama ada mereka menawarkan pelan pembayaran dan, jika ya, jenis yang tersedia jika anda berminat untuk menggunakannya.

Jumlah kos rawatan di Stellar Dental ialah RM6000 untuk 12 – 18 bulan tempoh rawatan. Anda boleh merujuk harga terkini di sini.

Harga biasanya meliputi setiap aspek prosedur, termasuk penilaian pra-rawatan, yang mungkin termasuk x-ray dan lawatan ortodontik, serta semua bekalan yang digunakan, termasuk kurungan, wayar lengkung dan lawatan pejabat rutin. Penjagaan penahan tambahan anda mungkin diperlukan kerana tidak semua pakar ortodontik memasukkan penahan dalam harga rawatan.

braces self ligating
X-ray gigi.

Rawatan ini sering dilindungi sebahagiannya oleh insurans; tanya dengan syarikat insurans anda tentang menggunakan insurans untuk melindungi sebahagian daripada rawatan ortodontik anda.

Akhir kata

Braces self ligating memegang wayar pada tempatnya dengan bantuan mekanisme dalaman dalam kurungan. Ini berbeza dengan pendakap konvensional, yang mengikat dawai gerbang dengan ikatan elastik atau wayar logam.

Memakai jenis ini boleh menyebabkan kurang lawatan pakar ortodontik, pembersihan lebih mudah dan kurang rasa tidak selesa bagi pemakainya. Walau bagaimanapun, penyelidikan semasa menunjukkan tiada perbezaan ketara dalam keberkesanan pendakap konvensional dan pengikat diri.

Rujuk Stellar Dental jika anda berminat untuk membaiki gigi anda. Pasukan doktor gigi dan ortodontik yang sangat berpengalaman akan membantu anda memutuskan penyelesaian yang paling sesuai dan berkesan untuk masalah pergigian anda. Tempah temujanji dengan klik butang di bawah sekarang.

Like this article? Share it!