types of teeth whitening

5 Cara Putihkan Gigi Dengan Kelebihan dan Kekurangannya

In this article

In this article

Gigi boleh berubah warna daripada pelbagai perkara, termasuk makanan, minuman, merokok, penuaan, dan ubat-ubatan tertentu. Dalam artikel ini, anda akan ketahui 5 cara putihkan gigi yang boleh membantu meningkatkan penampilan senyuman anda dan meningkatkan keyakinan diri anda. Kami akan membincangkan setiap kaedah dengan kelebihan dan kekurangannya.

1. “Whitening strips”

cara putihkan gigi
Strip pemutihan gigi.

“Whitening strips” atau jalur pemutihan adalah salah satu cara putihkan gigi yang popular yang boleh didapati di kaunter jualan. Ia adalah jalur plastik nipis dan fleksibel yang disalut dengan agen peluntur berasaskan peroksida. Peroksida dalam agen pemutih bertindak balas dengan enamel gigi anda, menyebabkan ia menjadi lebih putih. Proses ini juga dipanggil “pengoksidaan.”

Jalur pemutihan gigi biasanya lebih murah daripada rawatan pemutihan gigi profesional. Kit biasa yang boleh dilakukan di rumah dianggar berharga antara RM60 hingga RM150.

Kelebihan jalur pemutihan gigi termasuk:

Kemudahan: Jalur pemutihan gigi mudah digunakan dan boleh digunakan di mana-mana seperti di rumah.

Mampu milik: Jalur pemutihan gigi lebih murah daripada rawatan pemutihan gigi profesional.

Keberkesanan: Jalur pemutihan gigi adalah cara putihkan gigi yang berkesan untuk memutihkan gigi.

Kelemahan jalur pemutihan gigi:

Tidak tahan lama: Hasil jalur pemutihan gigi tidak kekal dan akan beransur-ansur pudar dari semasa ke semasa.

Risiko kesan sampingan: Bahan kimia dalam jalur pemutihan gigi boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sensitiviti gigi dan iritasi gusi.

Tidak sesuai untuk semua orang: Jalur pemutihan gigi tidak disyorkan untuk orang yang mempunyai gigi atau gusi yang sensitif. Selain itu, ia tidak berkesan untuk memutihkan kesan yang disebabkan oleh ubat atau makanan tertentu.

Sekarang anda telah ketahui cara putihkan gigi menggunakan jalur pemutihan gigi, anda boleh memutuskan sama ada ia adalah pilihan yang tepat untuk anda. Pastikan anda berbincang dengan doktor gigi anda sebelum menggunakannya.

2. “Custom-fit tray bleaching”

cara putihkan gigi
Gel pemutihan diletakkan dalam tray sebelum dipakai.

Pernahkah anda bermain sukan yang memerlukan pelindung mulut? Sama seperti mereka, “custom-fit tray bleaching” atau dulang pemutihan gigi tersuai dipakai di atas gigi dengan gel pemutih untuk mengurangkan pewarnaan.

Apakah proses untuk dulang pemutihan gigi tersuai?

Prosedur cara putihkan gigi menggunakan dulang pemutihan gigi tersuai untuk mencapai senyuman yang lebih cerah adalah agak mudah. Doktor gigi anda akan mengambil acuan gigi anda untuk membentuk dulang pemutihan anda. Agen pelunturan dimasukkan ke dalam dulang, dan anda memakainya sehingga 1.5 jam sehari selama 1-2 minggu. Anda akan melihat peningkatan ketara dalam warna gigi anda dalam masa itu.

Mengapa orang lebih suka dulang pemutihan gigi tersuai?

Dulang pemutihan gigi tersuai adalah lebih baik daripada dulang pemutihan di kaunter atas dua sebab utama.

Sesuai dan selesa: Oleh kerana ia mengikut khusus bentuk gigi anda, ia menjadikan pemakaiannya selesa dan lebih berkesan daripada dulang di kaunter, yang biasanya dicipta lebih besar dan longgar.

Kurang risiko iritasi gusi: Iritasi gusi boleh berlaku apabila dulang tidak sesuai dengan gigi anda dan gel bocor lalu terkena gusi, menyebabkan sakit dan ketidakselesaan pada gusi.

Adakah terdapat sebarang kesan sampingan?

Walaupun anda mempunyai dulang tersuai yang dibuat untuk memutihkan gigi anda, sensitiviti gigi masih boleh terjadi. Sensitiviti ini mungkin disebabkan oleh kandungan peroksida agen pemutih. Ais krim, minuman dan makanan sejuk yang lain biasanya boleh dimakan seperti biasa dalam beberapa hari. Jumpa doktor gigi anda jika sensitiviti berterusan.

3. Pen pemutih gigi

types of teeth whitening
Gunakan pen pemutih gigi untuk cat gigi anda dengan mudah.

Cara putihkan gigi yang seterusnya adalah Pen pemutih gigi. Pen ini mudah dibawa dan disimpan, sama ada anda ada di dalam kereta, dompet atau poket anda. Setiap pen diisi dengan formula pemutihan (ini mungkin berbeza mengikut pengilang) yang direka untuk memutihkan gigi anda pada bila-bila masa.

Kebanyakan pen berfungsi dengan memutarnya untuk mengeluarkan serum, sama seperti anda memutar pen untuk mengeluarkan dakwat. Serum di dalam pen akan menyaluti gigi anda, membantu menutup dan mengurangkan bintik hitam. Anda hanya memberus bahagian atas pen pada permukaan gigi anda dan biarkan ia berfungsi.

Perkara yang unik tentang pen pemutihan adalah mereka biasanya tidak perlu membilas sebagai sebahagian daripada proses. Anda hanya berus dan tinggalkannya sahaja.

Berapa harga pen pemutih gigi?

Kos pen pemutih boleh berbeza bergantung pada jenama. Ia biasanya agak berpatutan. Kos purata pen pemutih adalah sekitar RM80-200.

Apakah risiko yang terlibat?

Terdapat beberapa risiko yang terlibat dengan menggunakan pen pemutih, jadi adalah penting untuk mengetahui perkara ini sebelum membuat keputusan.

Pertama sekali, adalah penting untuk memahami bahawa hasilnya adalah jangka pendek dan air liur boleh memecahkan bahan aktif dengan mudah. Kerana gel pemutih terdedah, formula atau serum dalam pen kadang-kadang boleh menyebabkan kerengsaan gusi.

Kesimpulannya, pen pemutih adalah prosedur yang selamat dan mudah digunakan tetapi perlu diingat bahawa ia lebih baik apabila digunakan sebagai alat penyelenggaraan berbanding penyelesaian utama pemutihan gigi. Selalunya, pen pemutihan gigi disyorkan dengan proses pemutihan lain untuk menjadi berkesan.

4. Ubat gigi pemutih gigi

cara putihkan gigi
Ubat gigi pemutih gigi boleh digunakan seperti ubat gigi biasa.

Ubat gigi adalah satu lagi cara putihkan gigi yang boleh didapati di kaunter jualan. Banyak ubat gigi di pasaran hari ini mengandungi sejumlah kecil peroksida, yang boleh membantu menghilangkan kotoran permukaan dan menjadikan gigi kelihatan lebih cerah. Walau bagaimanapun, hasil daripada menggunakan ubat gigi sahaja biasanya sangat kecil.

Ubat gigi pemutihan gigi adalah cara yang popular untuk mencuba dan memperbaiki penampilan gigi anda. Mereka agak murah dan mudah digunakan.

Kelebihan ubat gigi pemutih gigi

Satu kelebihan ubat gigi pemutihan gigi ialah ia boleh menjadi satu cara putihkan gigi yang sangat mudah. Anda boleh memberus gigi anda seperti biasa, dan ubat gigi akan melakukan tugasnya. Ini bermakna anda tidak perlu menggunakan sebarang peralatan khas atau meluangkan masa tambahan dari hari anda untuk menggunakannya.

Satu lagi kelebihan ubat gigi ini ialah ia biasanya sangat lembut pada gigi dan gusi anda. Ini kerana ia biasanya mengandungi agen peluntur tahap yang lebih rendah daripada kaedah pemutihan gigi yang lain. Ini juga bermakna bahawa mereka kurang berkemungkinan menyebabkan kerengsaan atau sensitiviti gusi.

Kekurangan ubat gigi pemutih gigi

Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kelemahan untuk menggunakan ubat gigi pemutih gigi. Salah satu yang utama ialah mereka kadang-kadang mengambil masa yang lebih lama untuk menunjukkan kesan daripada kaedah lain. Ini kerana ejen peluntur memerlukan masa untuk memasuki enamel anda. Kadangkala, ia boleh mengambil masa sehingga beberapa minggu untuk melihat sebarang perbezaan yang ketara.

Kelemahan lain ialah ia boleh menjadi lebih mahal daripada kaedah lain, kerana anda biasanya perlu membeli beberapa tiub ubat gigi untuk mendapatkan kesan yang diingini. Sesetengah orang juga mendapati bahawa rasa ubat gigi jenis ini boleh menjadi agak kuat.

Ubat gigi pemutihan gigi boleh menjadi cara yang mudah dan berpatutan untuk memperbaiki penampilan gigi anda, tetapi terdapat juga beberapa kelemahan yang perlu anda ketahui. Akhirnya, keputusan untuk menggunakannya bergantung pada keutamaan peribadi.

5. Rawatan pemutihan gigi di klinik gigi

cara putihkan gigi
Lampu khas berwarna biru untuk aktifkan agen pemutihan gigi.

Rawatan pemutihan gigi di klinik gigi adalah satu cara putihkan gigi yang dilakukan oleh doktor pergigian dan biasanya dalam satu lawatan. Ejen peluntur digunakan pada gigi, dan kemudian cahaya khas atau laser dipancarkan untuk mengaktifkan agen, yang membantu mempercepatkan proses pemutihan.

Beberapa kitaran mungkin dilakukan untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Kitaran ialah jumlah gel pemutih diletakkan pada gigi. Hasil daripada pemutihan di klinik gigi biasanya serta-merta, tetapi rawatannya boleh jadi agak mahal. Ia boleh menjadi pilihan yang sangat baik untuk orang yang ingin melihat hasil yang dramatik dengan cepat

Bagaimanakah pemutihan gigi di klinik gigi dilakukan?

  • Retraktor pipi digunakan untuk membuka mulut pesakit. Ia membantu mendedahkan semua gigi yang kelihatan apabila seseorang tersenyum.
  • Getah atau resin cecair disapu pada tisu gusi. Ini dilakukan untuk melindungi daripada sebarang kerengsaan yang disebabkan oleh gel peluntur.
  • Gigi kemudiannya dirawat dengan gel pemutih yang mengandungi hidrogen peroksida yang kekal selama beberapa minit. Gel peluntur kemudiannya dibasuh.
  • Selepas itu, gel segar boleh digunakan semula (bergantung kepada jumlah kitaran) selama 4 hingga 15 minit.
  • Sesetengah prosedur pemutihan gigi menggunakan cahaya terang untuk mempercepatkan proses pelunturan.
  • Gigi pesakit diperiksa antara aplikasi gel untuk melihat sejauh mana ia telah memutih. Ini membantu doktor gigi menentukan sama ada lebih banyak peluntur perlu digunakan.

Pemutihan di dalam klinik gigi boleh menyebabkan sehingga lapan tona lebih putih pada gigi pesakit.

Apakah hasil pemutihan gigi di klinik gigi?

Keputusan pemutihan gigi di klinik gigi adalah serta-merta. Anda mungkin akan melihat perbezaan ketara dalam keputihan gigi anda selepas hanya satu kitaran. Bergantung pada kes anda, doktor anda akan menasihati berapa peratus agen pemutih dan berapa banyak kitaran yang diperlukan untuk hasil yang optimum.

cara putihkan gigi
Hasil rawatan pemutihan gigi di Stellar Dental boleh capai hingga 8 tona lebih putih.

Berapa harga pemutihan gigi di klinik gigi?

Kos pemutihan gigi di klinik gigi boleh berbeza-beza bergantung pada doktor gigi dan kawasan klinik gigi anda. Walau bagaimanapun, ia biasanya lebih mahal daripada kit di rumah.

Berminat untuk putihkan gigi dengan kami? Lihat pakej terbaru kami di sini.

Akhir kata

Cara putihkan gigi agak mudah didapati, sama ada dalam bentuk ubat gigi, gel, pen atau dalam rawatan pejabat yang dilakukan oleh doktor gigi mahir.

Setiap jenis rawatan mempunyai kelebihan tersendiri. Pastikan anda berunding dengan doktor gigi anda tentang jenis pemutihan gigi yang anda perlukan. Doktor gigi anda akan bertanya soalan tentang sejarah perubatan dan gaya hidup anda untuk membantu anda memilih jenis pemutihan gigi yang sesuai untuk anda.

Jangan tunggu lagi untuk dapatkan gigi yang putih yang anda idamkan selama ini. Lawati Klinik Gigi Stellar hari ini untuk semua keperluan pemutihan gigi anda. Anda akan gembira anda melakukannya!

Like this article? Share it!