conventional braces price procedure cover photo

Braces Conventional: Harga, Prosedur, Kelebihan & Kekurangan

In this article

In this article

Pergerakan gigi dan gigitan seseorang, atau maloklusi, boleh menyebabkan penyakit gusi, gangguan rahang dan masalah mengunyah atau bercakap. Pendakap gigi konvensional atau Braces conventional boleh memperbaiki gigi dan gigitan seseorang dengan baik.

Walaupun terdapat banyak perkembangan teknologi dalam ortodontik, menggunakan braces conventional untuk menyusun semula gigi dan rahang masih menjadi alat rawatan ortodontik yang popular, boleh dipercayai dan berkesan selama berabad-abad.

Braces conventional terdiri daripada braket kecil yang disambungkan dengan dawai gerbang dan diikat pada setiap gigi untuk menggerakkan gigi anda secara beransur-ansur ke kedudukan baharunya di bawah tekanan lembut jalur elastik kecil.

Artikel ini akan membincangkan braces conventional, kelebihan dan kelemahannya, dan cara mengekalkan kebersihan mulut yang betul semasa memakainya. Kami juga akan membincangkan alternatif kepada braces conventional dan rawatan yang mungkin lebih baik buat anda.

Penerangan ringkas tentang braces conventional

Braces conventional ialah alat tetap yang digunakan untuk meluruskan gigi. Pakar ortodontik adalah pakar dalam memperbaiki gigitan dan penyusunan gigi dan mereka menasihati menggunakan braces gigi pada:

 • Penyusunan gigi dan pembetulan gigi berlapis
 • Gigi depan dan belakang bersentuhan dengan gigitan yang sama
 • Kurangkan kemungkinan kerosakan pada gigi yang menonjol
 • Keadaan perubatan lain seperti bibir dan lelangit sumbing
braces conventional
Gigi pesakit Stellar Dental sebelum dan selepas braces conventional.

Braces conventional diikat atau disimen pada gigi oleh pakar ortodontik. Wayar fleksibel yang tergelincir melalui bukaan dalam braket bercantum dan mengekalkannya bersama. Pakar ortodontik kemudiannya akan mengetatkan wayar menggunakan jalur kecil yang dipanggil ligatur.

Tekanan daripada braces gigi ini memaksa dan menyusun semula gigi. Pakar ortodontik boleh mengetatkan wayar semasa temujanji pergigian untuk mengalihkan rahang dan gigi. Mereka juga boleh menyimen atau memasang cincin logam yang dikenali sebagai “band” pada salah satu gigi belakang untuk memberikan penahan dan sokongan untuk braces ini.

Selain itu, getah elastik boleh dipakai di antara rahang atas dan bawah untuk membolehkan pergerakan dan penyusunan semula gigi tertentu semasa menjalani rawatan.

Untuk tempoh terapi braces conventional, pemeriksaan dengan pakar ortodontik selalunya dijadualkan setiap 4 hingga 6 minggu untuk memastikan pergerakan yang betul.

braces conventional
Temujanji klinik gigi.

Proses mendapatkan braces conventional

Perundingan dan Penilaian Awal

Pengamal ortodontik (doktor gigi) memeriksa gigi secara fizikal, radiografi dan meneliti sejarah pergigian pesakit untuk membuat pilihan rawatan. Pilihan tambahan, termasuk jenis braces gigi dan tempoh terapi, dibuat selepas temujanji pertama.

Pemasangan

Doktor gigi menggunakan retraktor pipi apabila meletakkan braket untuk memastikan gigi kering dan kelihatan. Gigi digilap dengan sempurna, dikondisikan, dikeringkan dengan udara, dan disiapkan sebelum braket diletakkan. Simen pergigian digunakan untuk mengikat braket pada gigi di lokasi tepat yang dikenal pasti semasa pemeriksaan awal.

Retraktor pipi ditanggalkan, dan wayar gerbang pergigian diletakkan selepas braket diletakkan dengan betul. Keseluruhan prosedur ini mengambil masa kira-kira 1 jam.

Semakan

Beberapa sesi semakan diperlukan untuk memastikan gigi terus bergerak ke arah yang dikehendaki. Pergerakan gigi dan kemajuan yang dibuat dengan braces gigi dinilai pada setiap temujanji. Ikatan dan wayar baru juga boleh diletakkan.

Menanggalkan

Apabila gigi telah disusun semula dengan sewajarnya, dan rawatan ortodontik selesai, sudah tiba masanya untuk menanggalkan braket pada gigi. Prosedur ini tidak sukar dan agak mudah tetapi mungkin mengambil sedikit masa.

Doktor gigi mengeluarkan semua simen gigi, ikatan, braket, dan wayar. Doktor gigi anda mungkin menasihatkan menggunakan “retainer” untuk mengelakkan gigi daripada kembali ke kedudukan asalnya.

Baca juga: Retainer Gigi: Fungsi, Jenis dan Harga

Kelebihan braces conventional

Terdapat banyak kelebihan dan kelemahan yang perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan mengenai rawatan pergigian anda.

Keberkesanan

Braces conventional, sebuah perkakas tetap, membolehkan pergerakan gigi yang lebih tepat dan terkawal, terutamanya dalam kes yang sukar. Menurut kajian 2019, braces gigi ini lebih berjaya daripada braces yang lutsinar dalam merawat maloklusi, pengekalan kedudukan gigi selepas menanggalkan pendakap dan putaran gigi.

Kesihatan mulut

Fakta bahawa braces gigi boleh meningkatkan kesihatan mulut umum adalah satu lagi kelebihan. Gigi yang tidak tegak boleh mengakibatkan masalah menelan atau mengunyah. Selain itu, ia boleh menjadikan ia lebih sukar untuk dibersihkan, yang meningkatkan kemungkinan pembentukan plak dan bahaya penyakit gusi.

Plak dan karang gigi pada gigi berlapis.

Bahan

Kebanyakan braket conventional diperbuat daripada bahan yang kuat, dan amat tahan lama. Selain itu, kerana ia diperbuat daripada bahan yang lebih gelap, ia kurang kelihantan kotor.

Kepelbagaian

Orang yang menjalani rawatan ortodontik juga boleh memilih warna jalur kecil mereka (ligatur). Ini boleh membuatkan pesakit berasa gembira dan kekal santai semasa prosedur.

Getah elastik berwarna.

Kelemahan braces conventional

Tempoh

Rawatan braces conventional boleh mengambil masa satu hingga tiga tahun. Selepas tempoh ini, “retainer” gigi yang mengekalkan gigi di tempat baharu biasanya diperlukan.

Diet

Kelemahan braces gigi jenis ini adalah keperluan untuk mengawal pemakanan dan kebersihan mulut dengan teliti. Mengambil makanan manis boleh menyebabkan plak terkumpul di sekeliling braket logam. Pembentukan akhirnya boleh mengakibatkan gigi menjadi kotor atau rosak secara kekal.

Braces conventional
Gadis memakai braces memegang buah.

Penampilan

Tambahan pula, sesetengah orang mungkin tidak menyukai rupa braces gigi. Menurut kajian pada tahun 2019, braces lutsinar lebih menyenangkan dari segi estetika dan selesa untuk kebanyakan individu berbanding braces conventional.

Arahan penjagaan

Pemakanan yang seimbang dan kebersihan mulut yang baik adalah penting semasa memakai mana-mana jenis braces gigi. Memberus gigi anda dengan teliti semasa memakai braces gigi conventional adalah penting untuk mengelakkan pengumpulan plak dan gangguan pergigian seperti gingivitis.

Jika anda memakai braces conventional, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Berus sekurang-kurangnya tiga kali sehari
 • Berus sekurang-kurangnya sejam selepas makan
 • Bersihkan bahagian atas, bawah, dan sisi braces gigi

Anda juga harus membersihkan celah-celah gigi anda menggunakan instrumen lain yang sesuai, seperti berus celahan gigi atau benang benang. Pakar ortodontik mungkin menawarkan berus gigi atau alat pembersih khusus untuk membersihkan gigi dengan betul.

Braces conventional
Berus khusus braces conventional.

Selain itu, seseorang harus mengelakkan makanan yang kenyal, melekit atau keras kerana ia boleh membahayakan braket conventional anda. Ini terdiri daripada yang berikut:

 • Popcorn
 • Kacang
 • Gula-gula yang keras dan kenyal
 • Ais
 • Gula-gula getah
 • Epal dan buah-buahan lain yang keras
 • Sayuran yang tidak dimasak, seperti lobak merah
 • Jagung
 • Roti keras seperti bagel atau roti
 • Tulang rusuk

Sebarang makanan keras juga harus dipecahkan kepada kepingan kecil bersaiz gigitan. Pesakit juga boleh mendapati bahawa makanan lembut lebih selesa untuk dimakan pada hari-hari awal selepas pemasangan pendakap. Makanan ini terdiri daripada:

 • Yogurt
 • Roti lembut
 • Pasta
 • Buah-buahan yang dimasak atau dalam tin
 • Telur hancur

Braces conventional vs braces self-ligating

Braces self ligating adalah alternatif lain untuk rawatan ortodontik. Walaupun ia tidak memerlukan jalur elastik untuk menahan pendakap pada wayar logam, ini adalah setanding dengan braces conventional dalam penampilan.

Selepas setiap pelarasan dengan braces conventional, kebanyakan pesakit berasa sakit atau tidak selesa. Braces self ligating, sebaliknya, melaraskan secara berterusan pada kadar yang stabil.

Secara purata, teknik ini berharga lebih tinggi daripada braces conventional tetapi kurang daripada braces lingual. Braces gigi jenis ini juga boleh memberikan rawatan yang lebih cepat, menggerakkan gigi dengan lebih berkesan, dan memerlukan lebih sedikit lawatan pakar ortodontik. Berbanding dengan braces conventional, braces self ligating mengumpul lebih sedikit “Streptococcus mutans”.

Braces self ligating tidak sesuai untuk semua jenis rawatan ortodontik, jadi seseorang harus bercakap dengan doktor gigi mereka sebelum mempertimbangkan rawatan ini.

Braces conventional vs braces ceramic

Braces ceramic diperbuat daripada ceramic dan terdapat dalam jenis lut sinar atau berwarna gigi. Sesetengah orang mungkin lebih suka braces ceramic kerana ia kurang ketara berbanding braces conventional.

Penyelidikan menunjukkan braces ceramic berprestasi lebih baik dalam imbasan MRI daripada braces conventional dalam herotan gambar dan kehilangan isyarat. Braces ceramic, bagaimanapun, mungkin lebih mahal sehingga RM1000-2000 daripada braces conventional.

Pesakit dengan braces ceramic juga mungkin menghadapi penyahmineralan enamel yang lebih tinggi daripada mereka yang memakai braces conventional. Penyahmineralan berlaku apabila jumlah mineral keras pada permukaan gigi berkurangan.

Braces conventional berbanding braces lut sinar

Bertentangan dengan pendakap gigi konvensional, Invisalign menggunakan penjajar telus yang kurang jelas. Pakar ortodontik menggunakan peralatan boleh tanggal yang menyerupai pelindung mulut dan tidak melekatkannya pada gigi.

Invisalign menggunakan perisian pemetaan dan pengimejan 3D untuk mengira daya tepat yang diperlukan untuk mengalihkan gigi. Syarikat itu kemudiannya mencipta penjajar tersuai yang kelihatan seperti plastik.

Menurut laman web Invisalign, rawatan dengan kaedah ini biasanya mengambil masa sehingga 6 bulan, tetapi mungkin mengambil masa yang lebih lama dalam kes yang rumit. Bagi mereka yang ingin memilih pilihan yang lebih cepat, rawatan ini selalunya jauh lebih pendek daripada 1-3 tahun dengan braces conventional.

Jumlah kos rawatan Invisalign boleh mencecah sehingga RM15,000 dan ke atas, menjadikannya lebih mahal daripada jenis braces gigi lain.

Invisalign ialah jenamanya. Terdapat banyak syarikat lain yang menghasilkan braces yang jelas/ lut sinar juga. Harga untuk braces jelas/ lut sinar di Stellar Dental hanyalah RM8000-12000.

Braces conventional berbanding braces lingual

Braces lingual menyerupai braces conventional dalam bentuk. Walau bagaimanapun, pakar ortodontik akan mengikat braces lingual ke depan gigi dan bukannya ke belakang.

Braces lingual jarang kelihatan, menjadikannya pilihan bagi mereka yang lebih suka mempunyai braces tidak kelihatan. Braces lingual, bagaimanapun, sukar dibersihkan. Selain itu, disebabkan kedudukan ini, pelarasan semasa pemeriksaan mengambil masa yang lebih lama.

Braces lingual boleh berharga antara RM8,000 dan RM10,000, jauh lebih tinggi daripada alternatif rawatan lain. Tambahan pula, braces lingual mungkin mengganggu pertuturan dan menyukarkan mengunyah. Mereka juga lebih tidak selesa daripada sistem lain kerana braket dan wayar diletakkan begitu dekat dengan lidah.

Berapa harga braces conventional?

Harga braces conventional di Selangor adalah dalam linkungan RM4000 hingga RM6000. Harga braces conventional di KL pula kebiasaanya lebih tinggi sedikit. Jika anda berada di sekitar Setia Alam, Shah Alam, Kota Damansara dan Petaling Jaya, anda boleh ke Stellar Dental Setia Alam atau Stellar Dental Kota Damansara untuk dapatkan rawatan braces.

Bagi membantu lebih ramai pesakit terutamanya yang terkesan dari Covid19, kami telah menetapkan harga braces conventional kami RM4500 sahaja. Tempoh rawatan 18-24 bulan dan caj bulanan serendah RM150 sahaja dan deposit permulaan serendah RM700. Dapatkan harga terkini di sini.

Akhir Kata

Braces gigi adalah pilihan rawatan ortodontik yang membantu meluruskan gigi yang sesak atau bengkok. Kaedah biasa untuk membantu menjajarkan gigi adalah menggunakan braces conventional. Walau bagaimanapun, rawatan ortodontik lain juga termasuk braces lingual, braces ceramic dan Invisalign (braces jelas/braces lut sinar).

Sesiapa yang menggunakan braces hendaklah memastikan mereka kerap memberus gigi dan berhati-hati untuk membersihkan braces, wayar dan setiap gigi secara individu. Plak dan gingivitis adalah dua gangguan pergigian yang boleh dicegah dengan memberus gigi secara teratur. Orang ramai juga harus memantau pemakanan mereka untuk mengelakkan perkembangan plak dan kerosakan braces.

Tahap maloklusi menentukan rawatan yang baik untuk pesakit. Berminat untuk meluruskan gigi anda dan mendapatkan senyuman yang lebih menawan? Lawati Klinik Gigi Stellar hari ini dan dapatkan perundingan percuma daripada doktor gigi yang sangat berpengalaman.

Like this article? Share it!