Veneer Gigi: Harga Dan Proses Di Klinik Swasta

In this article

In this article

Faktor penting untuk senyuman yang menawan dan sempurna adalah gigi putih seperti mutiara. Walaupun sesetengah orang secara semula jadi mempunyai gigi yang putih dan tersusun dengan sempurna, ramai juga yang kurang bernasib baik. Jika anda memiliki gigi yang kurang sempurna, jangan risau. Dengan veneer gigi, anda boleh memperbaiki gigi dan senyuman anda menjadikannya seperti yang anda idamkan.

Apa itu veneer gigi?

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, veneer gigi ialah cengkerang ultra nipis yang diperbuat daripada bahan berasaskan resin berwarna gigi yang dilekat pada permukaan hadapan gigi untuk memulihkan wajah, struktur dan fungsinya. Mereka diperbuat daripada dua jenis bahan: resin komposit, dan porselin.

Siapa sesuai untuk veneer gigi?

Veneer boleh digunakan untuk membetulkan pelbagai masalah gigi kosmetik dan pemulihan, seperti:

 • Menaik taraf warna gigi kepada lebih putih dan bentuk gigi lebih sempurna
 • Menutup kotoran gigi kekal yang tidak boleh ditanggalkan melalui pemutihan gigi profesional
 • Memulihkan bentuk dan estetika gigi jongang, patah, sumbing atau bengkok
 • Membetulkan kesesakan gigi ringan sebagai alternatif kepada braces gigi
 • Menutup gigi jarang
veneer gigi
Gigi yang kecil dan jarang ditambah baik dengan veneer porselin.

Jenis-jenis veneer gigi

Terdapat tiga jenis veneer gigi; veneer komposit, componeer, veneer porselin dan setiap satunya mempunyai ciri-ciri tersendiri.

Veneer komposit diperbuat daripada resin polimer berwarna gigi. Prosedur untuk veneer komposit adalah mudah dan biasanya boleh dijalankan dalam satu sesi. Veneer komposit juga dikenali sebagai pemulihan langsung kerana ia diletakkan terus pada gigi yang disediakan di bahagian kerusi pergigian.

Komponir adalah cangkerang enamel komposit nano-hibrid pasang siap berpolimer yang menggabungkan kelebihan pemulihan komposit langsung dengan kelebihan veneer pasang siap. Ia lebih kuat dan mempunyai kemasan yang lebih baik berbanding veneer komposit. Ini juga boleh dilakukan dalam sekali sesi rawatan.

Veneer porselin ialah sejenis cangkerang seramik gred perubatan yang meliputi permukaan hadapan gigi asli. Veneer porselin dibuat khusus untuk setiap pesakit untuk memastikan kesesuaian yang sempurna. Bahan yang canggih membuatkan ia kelihatan sangat mirip dengan enamel gigi asli. Oleh kerana penampilannya yang seperti asli dan semula jadi, veneer porselin adalah antara prosedur pergigian kosmetik yang paling popular dan bereputasi.

Baca juga: Implan Gigi: Harga, Prosedur, Kelebihan & Kekurangan

Prosedur untuk dapatkan veneer gigi

Pemeriksaan klinikal

Pada sesi pertama anda, doktor gigi anda akan melakukan pemeriksaan klinikal yang menyeluruh terhadap gigi anda dan menilai sama ada anda adalah calon yang sesuai untuk mendapatkan veneer.

Penyediaan gigi

Seterusnya, mereka akan mengeluarkan lapisan nipis enamel luar gigi yang perlu dilapisi. Ini mewujudkan ruang untuk melekat veneer pada gigi yang telah disediakan. Proses ini dikenali sebagai penyediaan gigi. Jangan risau; penyediaan gigi tidak akan menjadikan gigi anda sensitif, kerana hanya lapisan enamel nipis dikeluarkan. Juga, dalam kebanyakan kes, doktor tidak perlu memberikan anestesia tempatan.

Tampalan veneer

Selepas penyediaan gigi, doktor gigi anda akan menyapu resin komposit pada gigi yang disediakan dalam kenaikan yang kecil. Setiap kenaikan akan dibentuk dengan sewajarnya dan dikeraskan menggunakan cahaya khas sehingga keseluruhan struktur dan estetika gigi telah dipulihkan. Warna veneer dipadankan tepat dengan gigi asli bersebelahan supaya gigi berveneer serasi dengan sempurna dan hampir tidak dapat dibezakan.

Kemasan dan penggilapan

Selepas veneer dibentuk dengan betul, doktor gigi anda akan menggunakan instrumen khas untuk menggilap veneer tersebut. Tujuannya adalah untuk meningkatkan estetika dan mencegah pembentukan plak dan mendapan karang gigi yang boleh meningkatkan risiko kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Itu sahaja. Nikmati senyuman baharu anda dengan veneer!

veneer gigi

Kelebihan dan kekurangan veneer

Seperti setiap pemulihan atau prostesis gigi lain, veneer juga mempunyai kebaikan dan keburukan mereka sendiri:

Kelebihan veneer gigi

 • Ketahanan – Veneer dibuat dalam keadaan terkawal. Oleh itu, ia lebih tahan lama daripada tampal gigi terikat langsung.
 • Estetika unggul – berbanding dengan tampalan komposit langsung, veneer mempunyai estetik yang unggul. Itulah sebabnya ramai artis lebih suka veneer untuk menaik taraf senyuman mereka.
 • Rintangan noda – veneer lebih tahan noda daripada pemulihan komposit konvensional.
 • Boleh dibaiki – kecacatan struktur kecil pada veneer, seperti serpihan atau retak boleh dipulihkan.

Kekurangan veneer gigi

 • Tidak boleh diputihkan – jika veneer anda terkesan, ia tidak boleh diputihkan melalui pemutihan gigi profesional. Ini kerana permukaan veneer komposit berbeza dengan gigi asli. Akibatnya, agen peluntur yang digunakan dalam pemutihan gigi tidak berkesan pada mereka. Oleh itu, satu-satunya pilihan untuk memulihkan estetika veneer berwarna ialah membaiki atau menggantikannya dengan yang baru.
 • Kos lebih tinggi – rawatan ini cenderung lebih mahal daripada tampalan gigi. Walau bagaimanapun, veneer komposit dan componeer tidaklah semahal veneer porselin.

Pengalaman pakai veneer gigi

Salah seorang pelanggan kami menceritakan pengalaman pakai veneer beliau serta layanan yang diterima sepanjang rawatan di klinik kami Stellar Dental.

Berapa lama veneer gigi tahan?

Secara purata, veneer gigi boleh bertahan sehingga sepuluh tahun atau lebih. Namun, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi jangka hayat ini seperti kualiti bahan yang digunakan, kemahiran doktor gigi dan faktor lain yang berkaitan dengan pesakit seperti penjagaan kebersihan mulut dan pengurusan diet.

Veneer dituntut penjagaan yang sama seperti gigi asli; seseorang itu harus memberus gigi dua kali sehari dan flos sekurang-kurangnya sekali sehari. Ini menghalang pemendapan plak dan tartar dan meminimumkan risiko kekotoran pada veneer.

Satu lagi cara untuk mengelakkan pewarnaan veneer adalah dengan makan makanan yang mesra gigi seperti makanan yang mengandungi sayur-sayuran hijau dan buah-buahan. Pada masa yang sama, melawat doktor gigi anda untuk pemeriksaan biasa juga memastikan bahawa sebarang masalah dengan veneer anda dikesan tepat pada masanya dan dirawat sebelum ia boleh menyebabkan kerosakan kekal yang memerlukan penggantian yang baru.

Harga veneer gigi

Harga veneer gigi di klinik gigi swasta Stellar seperti berikut:

 • Veneer komposit: RM350 satu batang gigi
 • Komponir: RM650 satu batang gigi
 • Veneer porselin: RM1600 satu batang gigi

Konklusi

Jangan biarkan gigi anda membuatkan anda berasa kurang yakin! Veneer gigi adalah penyelesaian terbaik untuk membaiki gigi yang rosak, bernoda, patah atau sumbing. Berminat untuk dapatkan veneer? Tekan butang dibawah dan dapatkan konsultasi harini!

Like this article? Share it!