Scaling Gigi – Rawatan Cuci Gigi di Klinik Gigi

In this article

In this article

Anda berus gigi dua kali sehari dan flos dengan kerap, jadi gigi anda mesti sihat kan? Tidak semestinya. Walaupun dengan tabiat kebersihan di rumah yang mantap, anda mungkin masih perlu berjumpa dengan doktor gigi untuk scaling gigi atau bahasa lainnya cuci gigi.

Apa itu scaling gigi?

Scaling gigi ialah rawatan mencuci gigi yang dilakukan untuk membuang tartar (plak yang mengeras) dari atas dan bawah garis gusi. Doktor gigi anda akan menggunakan alat scaling gigi untuk mengikis pembentukan karang gigi, memberikan gigi anda pembersihan menyeluruh.

Bila anda perlu scaling gigi?

Kekerapan scaling gigi disyorkan sekurang-kurangnya 2 kali setahun oleh pakar pergigian bagi mengelak pembentukan karang gigi, gingivitis (peringkat awal penyakit gusi), atau periodontitis (peringkat lanjut penyakit gusi). Walaupun plak boleh dikeluarkan di rumah dengan memberus gigi dan flos biasa, karang gigi hanya boleh dikeluarkan oleh doktor gigi bertauliah.

Siapa yang melakukan rawatan ini?

Doktor gigi dan periodontik (pakar penyakit gusi) yang akan lakukan rawatan penyakit gusi ini. Di sesetengah negara, pakar kebersihan pergigian yang biasanya melakukannya. Jika keadaan karang gigi anda agak tebal, anda biasanya memerlukan lebih daripada satu temu janji.

Apa yang berlaku sebelum scaling gigi?

Biasanya, penyakit periodontal tidak menyakitkan. Semasa pemeriksaan pergigian, doktor gigi anda mungkin menentukan bahawa anda mempunyai periodontitis. X-ray pergigian juga boleh digunakan untuk memeriksa masalah seperti kehilangan tulang, kaviti dan gigi bernanah (jangkitan gigi).

Doktor gigi anda akan menyemak pilihan rawatan anda jika anda mempunyai periodontitis. Jika anda mempunyai penyakit tersebut, doktor mungkin akan cuci gigi anda pada sesi seterusnya.

Apa yang berlaku semasa scaling gigi?

Doktor gigi akan menjalankan prosedur scaling menggunakan alat scaling ultrasonik, suatu alat yang bergetar dan perkara ini boleh berlaku:

 • Hujung logam alat scaling gigi tersebut akan menghilangkan karang gigi anda di atas garis gusi.
 • Doktor gigi akan mengeluarkan tartar dan plak dari poket gusi dengan menyembur air.
 • Doktor anda menggunakan kuret, penskala gigi manual (tidak berkuasa) dan pengikis untuk menghilangkan mana-mana bahagian terakhir karang gigi yang tertinggal.

Apa yang berlaku selepas scaling gigi?

Plak dan bakteria kurang berkemungkinan melekat pada permukaan gigi anda yang telah digilap selepas rawatan. Apabila gusi anda pulih, keradangan akan berkurangan. Gusi anda yang sihat boleh melekat semula pada akar gigi yang bulat dengan lebih kukuh.

Doktor gigi anda akan mengukur poket di sekeliling tisu gusi anda semasa lawatan susulan. Pembedahan periodontal mungkin diperlukan jika poket tersebut tidak mengecil.

scaling gigi
Gambar sebelum dan selepas scaling gigi.

Kebaikan scaling gigi

Anda perlu cuci gigi secara berkala kerana ia boleh membuang pembentukan karang gigi sebelum ia membawa kepada penyakit gusi. Penyakit gusi adalah keadaan serius yang boleh menyebabkan keguguran gigi, jadi adalah penting untuk mengelaknya lebih awal dan merawatnya sebelum ia menjadi lebih teruk. Selain mencegah penyakit gusi, rawatan ini juga boleh membantu:

Elakkan kerosakan gigi dan kaviti

Scaling gigi akan membantu anda mencegah kaviti dan kerosakan gigi, yang merupakan punca semua masalah pergigian utama. Kaviti akan menjadi tempat pembiakan plak yang boleh merosakkan lapisan enamel iaitu komponen paling keras gigi anda. Jadi fikirkan kemungkinan bahaya yang mungkin ditimbulkannya!

Plak hanyalah lapisan bahan putih melekit pada gigi anda dan ia boleh dielakkan dengan berjumpa doktor gigi setiap enam bulan untuk scaling, selain mengamalkan amalan kebersihan mulut yang baik seperti memberus gigi dua kali sehari dan flos.

Mencegah penyakit periodontal

Plak, yang menyebabkan pelbagai masalah, akan merosakkan gusi anda jika ia telah tumbuh di bawah garis gusi. Ini juga boleh mengakibatkan keguguran gigi. Membersihkan atau scaling gigi anda akan melindungi garis gusi anda, penambat gigi anda dan mengekalkan kebersihan gigi yang baik.

Keluarkan kotoran

Kotoran muncul pada gigi selepas mengambil tembakau, wain, minuman berwarna, teh atau kopi. Ia membolehkan anda menghilangkan semua kotoran ini dari dan pada gigi anda, mengekalkan senyuman anda, dan sedikit sebanyak, mencerahkan gigi anda.

Elakkan nafas berbau

Plak, yang merupakan punca kepada banyak masalah pergigian, memerangkap kuman dan mengeras menjadi karang gigi, yang menyebabkan halitosis atau nafas berbau. Anda akan melihat beberapa kesan daripada memberus gigi dan flos biasa, tetapi scaling diperlukan untuk menghapuskan sepenuhnya nafas berbau. Mulut anda akan berasa lebih bersih apabila semua bakteria, kotoran, karang gigi dan plak telah dikeluarkan.

Menjimatkan rawatan pemulihan gigi

Anda mungkin terkejut, kos cuci gigi adalah jauh lebih rendah daripada keadaan yang terhasil tanpa scaling gigi berkala, kerana ia memburukkan lagi masalah pergigian. Terdapat banyak sebab seseorang tidak pergi untuk scaling atau cuci gigi dan salah satunya adalah untuk “menjimatkan” wang.

Jika masalah pergigian tersebut berlaku, anda akan perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk rawatan pemulihan gigi atau rawatan penyakit periodontal. Penskaleran gigi adalah komponen rawatan pencegahan dan membantu dalam mencegah pelbagai penyakit pergigian kerana pencegahan sentiasa lebih baik dari menyembuhkan.

Baca juga: 8 Cara Hilangkan Sakit Gigi Di Rumah

Risiko scaling gigi

Scaling gigi secara amnya selamat, tetapi seperti mana-mana prosedur pergigian, terdapat beberapa risiko yang terlibat. Risiko ini termasuk:

 • Gusi berdarah
 • Bengkak pada gusi
 • Kelembutan atau pedih pada gusi
 • Jangkitan pada gusi
 • Permukaan akar yang lemah
 • Kerosakan pada bahan tampalan atau kerja pergigian lain
 • Meningkatkan kepekaan terhadap suhu panas atau sejuk

Syukurlah, risiko ini jarang berlaku, dan jika anda mengalami sebarang kesan sampingan yang luar biasa selepas prosedur anda, pastikan anda menghubungi doktor gigi anda dengan segera. Mereka akan dapat membantu anda menentukan sama ada kesan sampingan itu normal atau perlu untuk dibimbangkan.

Apa yang diharapkan selepas scaling gigi?

Kebanyakan orang tidak mengalami sebarang kesan sampingan yang ketara selepas mereka selesai rawatan. Seperti yang dibincangkan di atas, anda mungkin mengalami sedikit pendarahan atau bengkak pada gusi anda selama beberapa hari selepas prosedur, tetapi ini adalah perkara biasa dan akan hilang dengan sendirinya dalam masa seminggu atau lebih.

Hubungi doktor gigi anda jika pendarahan atau bengkak berlangsung lebih lama daripada seminggu. Selain itu, anda mungkin perasan bahawa gigi anda lebih sensitif daripada biasa selama beberapa hari selepas prosedur. Ini juga perkara biasa dan akan selesai sendiri dalam masa seminggu.

Untuk membantu meringankan sebarang ketidakselesaan dan mempercepatkan proses penyembuhan, pastikan anda melakukan

 • Kumur dengan air garam suam tiga kali sehari
 • Elakkan makanan keras
 • Berus gigi dengan lembut
 • Flos dengan berhati-hati
 • Gunakan pencuci mulut tanpa alkohol
 • Ambil ubat tahan sakit jika perlu

Dalam kebanyakan kes, anda akan dapat kembali kepada rutin kebersihan mulut biasa anda dalam masa 24 jam selepas anda scaling gigi. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengikuti apa-apa arahan yang diberikan oleh doktor gigi anda.

Berapa banyak lawatan ke klinik gigi yang saya perlukan?

Tahap masalah anda dan keutamaan doktor gigi anda akan menentukan berapa banyak temu janji pergigian yang anda perlukan untuk scaling dan perancangan. Satu bahagian mulut (kedua-dua gigi atas dan bawah) boleh dirawat oleh seorang doktor gigi dalam satu lawatan. Anda akan memerlukan temu janji lain untuk merawat bahagian lain mulut anda.

Sesetengah profesional penjagaan kesihatan merawat setiap kuadran mulut secara tersendiri. Sebagai contoh, mereka menskala dan meratakan bahagian bawah mulut anda. Mereka mungkin melakukan pembedahan mulut di sebelah kanan atas anda semasa sesi berikutnya. Anda memerlukan empat temu janji untuk melengkapkan kursus rawatan ini.

Bagaimana jika saya mengalami kebimbangan pergigian?

Plak boleh disingkirkan dengan pembersihan gigi rutin sebelum ia boleh berkembang menjadi karang gigi. Walau bagaimanapun, sesetengah orang takut untuk berjumpa doktor gigi. Jika anda seperti ini, anda tidak bersendirian. Sehingga satu daripada tiga orang mengalami fobia pergigian, yang dikenali sebagai odontophobia. 10% orang mempunyai dentophobia yang teruk sehingga mereka tidak pernah melawat doktor gigi.

Dentophobia adalah gangguan fobia yang diiktiraf, subjenis gangguan kerisauan, menurut Persatuan Psikiatri Amerika (APA). Anda boleh mengatasi ketakutan ini dengan melawat pengamal kesihatan mental. Selain itu, anda harus mendedahkan fobia pergigian anda kepada mereka. Mereka boleh mengambil langkah untuk menjadikan anda lebih selesa supaya anda boleh menerima penjagaan pergigian yang anda perlukan.

Berapa kos harga scaling gigi?

Harga scaling gigi klinik swasta Stellar Dental Setia Alam, Shah Alam dan Stellar Dental Kota Damansara, Petaling Jaya bermula dari RM80 hingga RM200. Harga ini termasuk servis polishing gigi. Anda boleh mendapati harga scaling gigi murah di klinik swasta luar bandar berbanding harga cuci gigi di klinik swasta  dalam bandar yang boleh mencecah sehingga RM400 setiap sesi.

Selain scaling gigi, klinik pergigian swasta Stellar juga memberikan rawatan seperti:

scaling gigi

Klinik Gigi Stellar Dental Setia Alam

Akhir Kata

Scaling gigi anda dengan kerap adalah penting untuk mengekalkan kesihatan mulut yang baik. Ia bukan sahaja menghilangkan pembentukan karang gigi yang boleh menyebabkan penyakit gusi, tetapi ia juga boleh memberi anda nafas yang lebih segar dan meningkatkan harga diri anda secara keseluruhan. Walaupun beberapa risiko terlibat, ia jarang berlaku dan biasanya hilang dengan sendirinya.

Anda hanya mempunyai satu set gigi apabila anda dewasa. Tiada siapa yang mahu menghadapi risiko kehilangan gigi mereka akibat dari penyakit gusi. Nasib baik, scaling gigi boleh mengekalkan senyuman anda. Peralatan dan pengetahuan yang diperlukan untuk membuang karang gigi yang menyebabkan penyakit periodontal hanya tersedia untuk profesional pergigian.

Walau bagaimanapun, memberus gigi dan flos secara berkala boleh mengekalkan kesihatan gusi dan gigi anda. Minta doktor pergigian anda atau pakar pergigian lain untuk menunjukkan cara memberus gigi dengan betul, flos dan menjaga gigi anda untuk mengurangkan risiko penyakit gusi.

Berminat untuk membuat scaling gigi di klinik swasta di Setia Alam, Shah Alam atau Kota Damansara? Jika ya, pastikan anda melawat Klinik Pergigian Stellar! Doktor gigi kami yang berpengalaman akan mengurus semua keperluan anda dan memastikan anda pulang dengan senyuman yang sihat dan cantik. Hubungi kami hari ini untuk menjadualkan temujanji!

Like this article? Share it!