fbpx

Gigi Bongsu: Semua Yang Anda Perlu Tahu

Gigi bongsu ialah gigi kekal yang terakhir akan tumbuh. Juga dikenali sebagai “gigi geraham ketiga,” gigi bongsu terletak di bahagian belakang mulut anda. Mereka kadang-kadang tumbuh secara normal dan tidak menyebabkan masalah. Walau bagaimanapun, terdapat kejadian di mana sebahagian gigi atau keseluruhannya terperangkap pada tulang rahang atau gusi. Apabila ini berlaku, jangkitan, kaviti dan masalah kesihatan mulut yang lain mungkin terjadi. Oleh sebab itu, doktor gigi menasihatkan supaya gigi bongsu anda dicabut.

gigi bongsu

Adakah semua orang mempunyai gigi bongsu?

Tidak semua orang mempunyai gigi bongsu. Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa 53% orang mempunyai sekurang-kurangnya satu gigi bongsu. Manakala, sesetengah orang tidak pernah mempunyai satu pun.

Bila gigi bongsu tumbuh?

Gigi bongsu tumbuh pada pelbagai peringkat umur, biasanya antara umur 17 dan 25 tahun. Walau bagaimanapun, sesetengah individu mengalami pertumbuhan yang lebih awal daripada yang lain.

Mencabut gigi geraham ketiga ini adalah lebih mudah apabila anda masih muda kerana tulang yang menyokong gusi anda lembut, dan akar saraf dalam mulut anda belum berkembang sepenuhnya. Oleh itu, lebih mudah untuk mencabut gigi ini.

Kenapa kita ada gigi bongsu?

Mulut kita hanya mempunyai tempat untuk 28 gigi. Tiga puluh dua gigi boleh terdapat jika keempat-empat gigi bongsu anda tumbuh yang boleh menyebabkan kesesakan. Untuk apa mereka ada jika mulut hanya mempunyai ruang untuk 28 gigi?

Satu teori berpendapat bahawa nenek moyang kita memerlukan gigi bongsu sebagai bantuan untuk diet mereka yang kebanyakannya adalah makanan kasar. Oleh kerana diet mereka yang mungkin tidak begitu lembut, nenek moyang kita perlu lebih banyak mengunyah.

Sementara itu, kita mengambil makanan lembut yang memerlukan kurang mengunyah dan mengakibatkan kurang gigi haus. Hari ini, gigi ini jarang membantu dan kerap mendatangkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan.

Masalah gigi bongsu

Sama ada ia kelihatan atau tidak, ia masih boleh menjejaskan kesihatan mulut. Gigi bongsu yang terimpak adalah gigi yang masih belum keluar dari gusi. Ini kadangkala boleh membawa kepada lebih banyak isu daripada yang boleh dilihat. Isu-isu termasuk:

Jangkitan

Oleh kerana kedudukannya di bahagian paling belakang mulut, ia sukar untuk dibersihkan menggunakan flos bersebelahan dengannya dengan betul,. Hal ini menggalakkan pertumbuhan bakteria.

Gigi ini juga boleh kekal terjejas sebahagiannya kerana ia tumbuh ke dalam mulut yang sudah sesak, membawa kepada ruang tambahan yang sukar dicapai. Perikoronitis, jangkitan, kadangkala boleh berkembang apabila tisu lembut menutupi sebahagian gigi geraham bongsu yang terjejas.

Berikut adalah beberapa gejala awal gigi bongsu anda terjejas:

 • Sensitiviti atau ketidakselesaan
 • Gusi bengkak
 • Gusi berdarah atau merah
 • Nafas berbau, rasa tidak menyenangkan dalam mulut anda dan cecair putih di sekitar gigi
 • Ketidakselesaan rahang dan rahang kaku
 • Masalah bercakap, bernafas, atau membuka mulut anda

Anda harus berjumpa doktor gigi anda jika anda mengalami sakit gigi bongsu.

Cara kurangkan jangkitan gigi bongsu

Bergantung pada keparahan dan kedudukan gigi, jangkitan boleh dirawat dengan beberapa cara. Untuk merawat jangkitan, doktor gigi anda akan menasihatkan terlebih dahulu mengambil antibiotik. Pembedahan gigi bongsu adalah cara terbaik untuk mencegah jangkitan semula setelah kawasan yang dijangkiti telah dibersihkan.

Untuk mengurangkan kawasan di mana bakteria boleh terkumpul, doktor gigi anda mungkin mengesyorkan berus gigi khas yang dipanggil berus berumbai tunggal untuk membantu anda membersihkan gigi dengan lebih baik. Dalam sesetengah keadaan, pembedahan gigi bongsu—termasuk membuang sebahagian atau keseluruhan gigi—adalah pilihan terbaik untuk memastikan kawasan itu bersih dan mencegah kesakitan. Doktor gigi anda akan memeriksa gigi anda dan melakukan X-ray tempatan. Ini akan membantu dalam menentukan perancangan rawatan terbaik untuk gigi anda.

Operculectomy

Sekiranya terdapat ruang dan kedudukan untuk gigi ini tumbuh dengan betul, doktor gigi anda boleh melakukan prosedur yang dipanggil operculectomy untuk membantu mengeluarkan tisu lembut yang sebahagiannya menutupi gusi anda untuk membantu mendedahkan mahkota gigi bongsu yang tertutup. Ini membantu membersihkan dan menghalang makanan tersekat di bawah tisu lembut yang merupakan punca jangkitan. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak sesuai jika tiada ruang yang cukup untuk gigi ini tumbuh sepenuhnya di rahang atau jika kedudukan gigi tersebut tidak ideal.

Ubat-ubatan

Antibiotik digunakan untuk merawat jangkitan sederhana hingga teruk yang telah merebak ke gusi di sekelilingnya. Doktor gigi menasihatkan mengambil ubat sekurang-kurangnya seminggu sebelum gigi yang rosak diperbaiki atau dicabut. Antibiotik membantu menyembuhkan gigi yang dijangkiti dan menghentikan penyebaran bakteria.

Di samping itu, doktor gigi anda boleh menasihati ubat penahan sakit untuk digunakan sebelum dan selepas jangkitan. Anda perlu melawat doktor gigi anda sekali lagi untuk membetulkan atau mencabut gigi selepas jangkitan telah dirawat.

Baca juga: 8 Cara Hilangkan Sakit Gigi Di Rumah

Kenapa gigi bongsu perlu dicabut?

Walaupun tiada jangkitan, cabutan gigi bongsu biasanya disyorkan. Doktor gigi anda boleh menasihatkan untuk membuangnya apabila ia tumbuh kerana ia boleh menyesakkan mulut anda, membahayakan atau mengalihkan gigi lain dan menyebabkan kesakitan pada masa hadapan.

Doktor gigi selalu menasihati agar gigi bongsu dicabut untuk mengelakkan gigi ini daripada tumbuh kemudian dan menyebabkan semua masalah ini terutamanya jika ia boleh diramalkan akan berlaku.

Kebanyakan individu mendapatkan gigi geraham bongsu mereka kerana salah satu sebab berikut:

 • Ia terjejas dan ia tidak tumbuh secara normal kerana ia terletak jauh di belakang mulut anda.
 • Mereka mungkin tersangkut di gusi atau tulang rahang anda, yang boleh menjadikan anda tidak selesa.
 • Ia tumbuh dari sudut yang salah dan menjejaskan gigi anda yang lain.
 • Anda tidak mempunyai ruang yang cukup untuk gigi geraham tambahan ke dalam rahang anda.
 • Anda mempunyai penyakit gusi atau gigi berlubang, dan berus gigi atau flos gigi anda tidak dapat mencapai gigi bongsu anda.

Adakah semua gigi bongsu patut dicabut?

Tidak. Anda mungkin tidak perlu mencabut gigi bongsu tumbuh normal jika ia tidak menimbulkan masalah. Namun jika anda tidak dapat membersihkan gigi dengan baik termasuk doktor gigi anda ketika rawatan scaling berkala anda, adalah sangat disyorkan untuk mencabutnya. Buat temu janji dengan doktor gigi anda jika anda mula sakit atau berasa tidak selesa. Mereka boleh menyemak semua alternatif anda secara mendalam.

Prosedur pembedahan gigi bongsu

Doktor gigi anda mungkin mengeluarkan keseluruhan atau sebahagian gigi anda jika ia rosak untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan. Prosedur pembedahan gigi bongsu diberikan di bawah.

Sebelum pembedahan

Pakar bedah mulut akan berjumpa dengan anda untuk membincangkan prosedur. Jika anda menghadiri temujanji ini, pastikan anda:

 • Bincangkan sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda hadapi.
 • Senaraikan sebarang ubat yang anda kerap ambil.
 • Tanya sebarang pertanyaan yang mungkin anda ada mengenai prosedur.
 • Bercakap tentang jenis anestetik yang akan anda terima.
 • Rancang hari cuti dari kerja atau sekolah untuk pulih di rumah selepas pembedahan.

Semasa pembedahan

Anda biasanya akan diberikan suntikan anestetik tempatan untuk menghilangkan kepekaan kawasan sekitar gigi. Anda mungkin merasakan tekanan sejurus sebelum gigi dicabut kerana doktor gigi anda mesti melebarkan soket gigi dengan menggerakkan gigi ke depan dan ke belakang.

Kadangkala luka kecil pada gusi diperlukan, dan gigi mungkin perlu dipotong separuh sebelum ia boleh dicabut. Pembedahan gigi bongsu boleh mengambil masa 30 minit atau lebih lama.

Selepas pembedahan selesai, anda mungkin mengalami bengkak dan ketidakselesaan di dalam dan di luar mulut anda. Lebam ringan juga boleh kelihatan. Ini biasanya lebih teruk untuk tiga hari pertama, tetapi ia boleh kekal sehingga satu minggu.

Potensi risiko dan kesan buruk selepas pembedahan termasuk:

 • Berdarah
 • Sakit dan bengkak
 • Lidah, bibir bawah atau dagu kebas
 • Jangkitan

Jangkitan mulut mungkin berkembang beberapa hari hingga seminggu selepas gigi bongsu dicabut. Maklumkan kepada doktor gigi anda tentang sebarang gejala. Untuk merawatnya, anda mungkin memerlukan pengurusan soket kering dan/atau pengambilan antibiotik tambahan.

Selepas pembedahan

Ramai pesakit mengalami kesakitan yang minimum atau tiada langsung selepas pembedahan. Ia boleh mengambil masa beberapa minggu untuk mulut anda pulih sepenuhnya. Patuhi nasihat doktor gigi anda. Nasihat berikut adalah untuk tiga hari pertama selepas pembedahan:

Lakukan:

 • Letak pek ais untuk mengurangkan bengkak.
 • Gunakan haba lembap untuk rahang yang sakit.
 • Buka dan tutup mulut anda perlahan-lahan untuk menguatkan rahang anda.
 • Makan makanan lembut seperti sup, pasta, dan bubur yang sejuk.
 • Minum air yang banyak.
 • Makan ais krim untuk membantu mengurangkan pendarahan.
 • Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami demam atau mendapati tiada tambahbaik dalam ketidakselesaan atau bengkak anda.

Elakkan:

 • Elak guna penyedut minuman (straw) untuk minum. Menghisap boleh menyebabkan bekuan darah terlarut.
 • Elak berkumur serta-merta selepas pembedahan selama 48 jam.
 • Elak makan apa-apa yang melekit, rangup atau keras kerana ia boleh merengsakan luka anda.
 • Elak makanan dan minuman panas.
 • Elakkan merokok. Merokok boleh melambatkan penyembuhan.

Cara kurangkan sakit gigi bongsu

Perkara yang boleh dilakukan di rumah tidak boleh merawat jangkitan. Walau bagaimanapun, beberapa ubat boleh memberikan anda kelegaan seketika daripada kesakitan. Jika anda perlu menunggu untuk melawat doktor gigi anda, cuba lakukan ini.

Bilas dengan air garam

Menurut kajian 2016, membilas gusi anda dengan air garam menggalakkan gusi yang sihat dan membunuh bakteria berbahaya. Apabila gigi bongsu tumbuh melalui gusi anda, ia kadangkala boleh menyebabkan kerosakan pada gigi anda yang lain. Oleh itu, menjaga mulut anda bebas daripada bakteria berbahaya adalah idea yang baik.

Pudina

Daun pudina mengandungi mentol, sebatian penyejuk semulajadi. Mentol mempunyai beberapa sifat melegakan kesakitan dalam pelbagai aplikasi. Walaupun tiada bukti konklusif bahawa pudina berkesan dalam merawat sakit gigi bongsu, ia secara amnya dianggap selamat.

Terapi sejuk atau haba

Sapukan pek ais ke pipi anda untuk mengurangkan keradangan dan bengkak. Sejuk juga mempunyai kesan kebas, yang boleh membantu mengurangkan kesakitan. Sapukan haba lembut pada pipi anda boleh membantu menggalakkan penyembuhan dengan meningkatkan aliran darah. Sesetengah orang bertukar-tukar antara rawatan panas dan sejuk.

Bawang putih dan halia ditumbuk

Dalam kajian 2016 tentang ubat tumbuhan, bawang putih yang dihancurkan didapati sebagai pembunuh berkesan patogen yang menjangkiti garis gusi. Bawang putih lebih berkesan apabila digabungkan dengan halia yang dihancurkan untuk membentuk pes.

Ubat penahan sakit

Sebelum temu janji doktor gigi anda, ubat penahan sakit dan krim kebas akan membantu anda menguruskan ketidakselesaan dan mendapatkan rehat malam yang baik. Ubat penahan sakit dan gel kebas benzocaine boleh membantu dengan sedikit ketidakselesaan gigi.

Walaupun terdapat beberapa ubat yang boleh dilakukan di rumah untuk kesakitan, anda patut berunding dengan profesional untuk penyelesaian jangka panjang. Gigi yang terjejas boleh menyebabkan masalah yang teruk dalam jangka masa panjang.

Harga cabut gigi bongsu klinik swasta

Cabut gigi bongsu tanpa pembedahan di klinik Pergigian Stellar ialah RM250 manakala kos pembedahan gigi bongsu adalah RM800-1000. Jika kes itu rumit dan perlu dilakukan oleh pakar, ia boleh mencecah RM1600.

Akhir kata

Cabutan gigi bongsu adalah prosedur pergigian biasa. Kita sering dinasihatkan untuk melindungi gigi anda yang lain daripada masalah masa depan dan untuk mengekalkan kesihatan mulut anda. Kebanyakan orang pulih dengan cepat dan boleh meneruskan aktiviti harian dalam masa beberapa hari.

Anda ada gigi bongsu yang sakit? Anda tidak perlu hidup dengan ketidakselesaan. Membiarkannya boleh memburukkan keadaan anda. Klinik Pergigian Stellar boleh memberi anda rawatan yang diperlukan. Klik butang dibawah untuk berjumpa dengan doktor pergigian kami yang diperakui oleh Kementerian secara percuma.

Like this article? Share it!