Panduan Lengkap Gigi Berlubang: Punca, Rawatan & Pencegahan

In this article

In this article

Gigi berlubang adalah masalah kesihatan mulut yang biasa dialami oleh semua peringkat umur. Juga dikenali sebagai kaviti atau karies, ia berpunca daripada kerosakan gigi dan menyebabkan ketidakselesaan, kesakitan, dan jurang yang tidak sedap dipandang dalam senyuman anda. Sebenarnya, tiada siapa yang kebal terhadap kaviti, tetapi dengan beberapa pengetahuan dan langkah, anda boleh mencegahnya. Artikel ini akan membincangkan punca gigi berlubang, gejalanya, dan bagaimana anda boleh melindungi gigi berharga anda.

Apakah sebenarnya kaviti gigi?

Kaviti gigi adalah masalah yang meluas dan menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan di dalam mulut anda. Ia berlaku apabila bakteria yang secara semula jadi wujud di dalam mulut menghasilkan asid, yang menyerang enamel dan dentin, dua tisu keras dalam gigi anda. Dari masa ke masa, asid menghakis enamel dan dentin, mewujudkan lubang kecil atau poket pada gigi. Lama kelamaan, lubang ini boleh menjadi lebih besar dan lebih dalam, menyebabkan sensitiviti, kesakitan, kerosakan gigi dan juga kehilangan gigi.

Punca gigi berlubang

Beberapa faktor boleh menyebabkan kemusnahan tisu keras gigi anda dan menyebabkan kaviti. Beberapa punca utama termasuk:

Kebersihan mulut yang tidak baik

Memberus gigi dan flos yang kerap boleh membantu anda mengelakkan pembentukan plak. Plak adalah filem bakteria yang melekat pada gigi anda dan boleh menyebabkan kerosakan gigi. Jika tidak dikeluarkan, plak boleh mengeras menjadi karang gigi, yang hanya boleh dikeluarkan oleh doktor gigi . Plak dan tartar mengandungi bakteria yang menghasilkan asid yang menyerang enamel gigi anda, menyebabkan kaviti.

Mengambil makanan dan minuman yang manis dan berasid

Makanan dan minuman bergula dan berasid boleh meningkatkan pengeluaran plak dan karang gigi dalam mulut anda, menghakis enamel anda dan menjadikan gigi anda lebih terdedah kepada pereputan. Itulah sebabnya mengehadkan pengambilan makanan manis dan berasid anda, serta minuman adalah penting.

Kurang pemeriksaan pergigian rutin

Pemeriksaan pergigian yang kerap adalah penting untuk pengesanan awal dan rawatan gigi berlubang. Doktor gigi anda boleh mengeluarkan plak dan karang gigi serta mengisi sebarang rongga.

Mulut kering

Air liur membantu mencegah kerosakan gigi dan kaviti dengan membuang makanan dan plak dari gigi. Selain itu, bahan kimia dalam air liur meneutralkan asid yang dihasilkan oleh bakteria. Apabila anda mengalami mulut kering, air liur akan berkurangan untuk melindungi gigi anda daripada asid, meningkatkan peluang anda untuk mengalami kaviti . Ubat dan radiasi tertentu ke kepala atau leher anda boleh meningkatkan risiko anda mengalami kaviti dengan mengurangkan pengeluaran air liur.

Masalah kesihatan

Kondisi kesihatan tertentu, seperti refluks asid, boleh meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan kaviti. Sesetengah ubat juga boleh menyebabkan mulut kering, yang meningkatkan risiko anda lebih tinggi.

Faktor gigi berlubang

Setiap orang yang mempunyai gigi terdedah kepada pembentukan kaviti, tetapi keadaan berikut boleh meningkatkan kemungkinan:

Lokasi gigi 

Pereputan paling kerap menjejaskan gigi belakang (molar dan premolar). Gigi ini mempunyai banyak lubang, alur, dan akar yang boleh menangkap zarah makanan. Akibatnya, ia lebih mencabar untuk dibersihkan daripada gigi hadapan anda, yang lebih licin dan mudah dicapai.

Beberapa makanan dan minuman

Karamel, popcorn, gula, soda, buah-buahan kering, kek, biskut, gula-gula keras, biskut coklat, bijirin kering dan kerepek lebih mudah menyebabkan kerosakan gigi berbanding barang-barang yang cepat dikeluarkan oleh air liur.

Kerap makan snek

Apabila anda secara konsisten mengambil snek dan minuman manis, anda menyediakan bakteria mulut untuk membuat asid yang menghakis gigi anda. Minum soda atau minuman berasid lain sepanjang hari juga menyumbang kepada pendedahan asid yang berterusan pada gigi.

Memberi makan bayi sebelum tidur

Apabila bayi diberi minum botol sebelum tidur yang mengandungi susu, formula, jus, atau cecair kaya gula lain, air tersebut kekal di gigi mereka selama berjam-jam, memberi makan kepada kuman penyebab gigi berlubang. Keadaan ini sering dirujuk sebagai kerosakan gigi botol bayi.

Memberus gigi yang tidak mencukupi

Jika anda tidak menggosok gigi dua kali sehari, plak akan terbentuk dengan cepat, dan peringkat awal kemerosotan mungkin bermula.

Kekurangan fluorida

Fluorida, mineral semulajadi, boleh mengundurkan peringkat awal kerosakan gigi. Oleh kerana faedah pergigiannya, fluorida ditambah kepada banyak sistem air awam. Selain itu, ia adalah komponen biasa dalam ubat gigi dan ubat kumur. Walau bagaimanapun, air botol biasanya tidak mengandungi fluorida.

Tampalan haus atau peranti pergigian

Tampalan gigi mungkin lemah, mula merosot atau membentuk tepi yang tajam dari semasa ke semasa. Ini menjadikannya lebih mudah untuk plak terbentuk dan lebih sukar untuk dikeluarkan. Apabila peralatan pergigian tidak lagi sesuai, rongga boleh terbentuk di bawahnya.

Pedih ulu hati 

Pedih ulu hati atau penyakit gastroesophageal reflux (GERD) boleh menyebabkan asid perut mengalir ke dalam mulut (reflux), menyebabkan hakisan dan kemusnahan gigi yang besar. Ini mendedahkan lebih banyak dentin kepada serangan bakteria, menghasilkan kerosakan gigi. Doktor gigi anda mungkin mencadangkan anda menghubungi doktor anda untuk mengetahui sama ada refluks perut adalah punca kehilangan enamel gigi anda.

Gangguan makan

Anoreksia dan bulimia dikaitkan dengan kerosakan gigi dan gigi berlubang. Muntah berulang menyebabkan asid perut terkena pada gigi dan mula menghakis enamel. Gangguan makan juga mungkin mengganggu pengeluaran air liur.

Tanda gigi berlubang

Gigi berlubang selalunya boleh menyebabkan gejala tidak selesa yang menunjukkan sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor gigi anda. Berikut adalah lima gejala biasa yang perlu diperhatikan:

Sensitiviti kepada suhu panas dan sejuk 

Jika anda mengalami ketidakselesaan yang teruk apabila minum kopi panas atau makan ais krim, kepekaan terhadap suhu panas dan sejuk ini mungkin memberi isyarat bahawa enamel gigi anda telah haus, mendedahkan saraf di dalam gigi anda. Ini menunjukkan bahawa rongga telah berkembang.

Sakit semasa mengunyah 

Mengunyah harus menjadi pengalaman yang selesa dan tidak menyakitkan. Jika anda mengalami kesakitan semasa mengunyah, ia mungkin menunjukkan lubang telah wujud. Apabila rongga semakin membesar, ia mungkin menjadi semakin menyakitkan, menjadikannya sukar untuk makan dan bercakap secara normal.

Kelihatan lubang atau kotoran pada gigi

Kaviti boleh menyebabkan lubang atau kotoran yang kelihatan pada gigi. Jika anda melihat sebarang perubahan dalam penampilan gigi anda, anda mesti mendapatkan khidmat pergigian. Doktor gigi anda boleh mendiagnosis masalah dan mencadangkan rawatan yang paling berkesan.

Nafas berbau (halitosis)

Rongga boleh menyebabkan nafas berbau kerana kuman dalam mulut menghasilkan bau busuk. Sudah tiba masanya untuk melawat doktor gigi jika anda mempunyai nafas busuk yang berterusan atau rasa yang tidak menyenangkan di dalam mulut anda. Mereka boleh membantu mendiagnosis masalah dan mengesyorkan rawatan yang paling sesuai.

Rasa manis atau busuk di dalam mulut 

Jika anda mempunyai rasa manis atau busuk yang berterusan di dalam mulut anda, ini mungkin menunjukkan kehadiran bakteria yang menyebabkan lubang. Bakteria ini menghasilkan bahan yang mengubah rasa mulut anda dan membawa kepada kaviti.

Jika anda mengalami mana-mana gejala ini, anda mesti melawat doktor gigi anda secepat mungkin. Rawatan awal boleh membantu mencegah masalah yang lebih teruk dan mengekalkan kesihatan mulut anda.

Diagnosis gigi berlubang

Pendekatan terbaik untuk menangkap kaviti lebih awal adalah dengan mengadakan pemeriksaan pergigian dua kali setahun. Doktor gigi anda akan menggunakan pelbagai instrumen untuk memeriksa gigi anda. Jika gigi mempunyai rongga, ia berasa lebih lembut semasa menyelidik. Anda juga mungkin memerlukan X-ray pergigian. X-ray mendedahkan rongga sebelum pereputan menjadi jelas.

Rawatan gigi berlubang

Peperiksaan biasa boleh menunjukkan kaviti dan gangguan mulut lain sebelum mereka mengalami gejala yang menyusahkan dan membawa kepada masalah yang lebih teruk. Diagnosis awal membantu dalam membalikkan kerosakan gigi dan menghalang perkembangannya. Jika rongga dirawat sebelum ia menjadi menyakitkan, anda mungkin tidak memerlukan terapi yang besar.

Rawatan kaviti bergantung pada keterukan mereka dan keadaan khusus anda. Pilihan rawatan termasuk:

Rawatan fluorida

Jika rongga anda bermula baru-baru ini, rawatan fluorida boleh membantu membina semula enamel dan membalikkan rongga pada peringkat awal. Rawatan fluorida mungkin termasuk cecair, gel, buih atau varnis yang dicat pada gigi atau diletakkan di dalam dulang kecil yang sesuai dengan gigi.

Tampalan

Sebaik sahaja lubang terbentuk di dalam gigi, doktor gigi akan mengeluarkan keluar tisu yang reput dan mengisi lubang itu. Tampalan gigi terdiri daripada amalgam perak, resin komposit, dan emas.

Crown gigi

Untuk kerosakan teruk atau gigi yang lemah, anda mungkin memerlukan crown gigi. Penutup yang dipasang tersuai ini menggantikan keseluruhan mahkota semula jadi gigi anda. Doktor gigi anda mengeluarkan semua bahan gigi yang reput dan sebahagian daripada gigi yang sihat untuk menjamin kesesuaian yang betul.

Mahkota boleh dibuat daripada emas, porselin berkekuatan tinggi, damar, porselin yang digabungkan dengan logam, atau bahan lain.

Rawatan salur akar

Rawatan akar gigi adalah rawatan untuk sakit gigi yang disebabkan oleh kerosakan gigi. Pakar endodontik ialah pakar pergigian yang merawat masalah yang menjejaskan akar gigi. Semasa saluran akar, profesional penjagaan kesihatan ini mengeluarkan pulpa, yang mengandungi hujung saraf yang menyakitkan. Rongga gigi kemudiannya ditutup selepas diisi.

Cabutan gigi

Beberapa gigi yang reput teruk tidak boleh dibaiki lagi dan mesti dicabut. Mencabut gigi boleh mengakibatkan ruang yang membenarkan gigi sekeliling beralih. Doktor gigi menasihatkan mendapatkan gigi palsu , jambatan atau implan pergigian untuk menutup celah tersebut.

Komplikasi gigi berlubang

Kaviti yang disebabkan oleh kerosakan gigi boleh mengakibatkan beberapa komplikasi. Bakteria dalam plak gigi boleh membahayakan gigi, gusi, dan tulang gigi. Dalam kes yang teruk, gigi dan gusi mungkin mengalami abses gigi yang menyakitkan.

Beberapa komplikasi termasuk:

  • Kerosakan dan juga patah gigi. Kehilangan dan kelonggaran gigi juga mungkin berlaku.
  • Penyakit gusi atau gingivitis mungkin berkembang, dicirikan oleh sakit gusi dan keradangan. Gusi menjadi merah dan bengkak dan mungkin berdarah apabila disikat atau dikendalikan.
  • Kanak-kanak dan orang dewasa mungkin terpaksa tidak bersekolah atau bekerja kerana sakit gigi yang disebabkan oleh komplikasi kaviti. Di samping itu, pereputan boleh menghalang makan dan juga menghalang perkembangan dan pertumbuhan.

Pencegahan kaviti gigi

gigi berlubang

Cara mengelakkan gigi berlubang:

  • Berus gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari. Sebaik-baiknya, berus dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida 30 minit selepas setiap makan dan terutamanya sebelum tidur.
  • Gunakan flos gigi atau pembersih celah gigi untuk membersihkan antara gigi anda setiap hari.
  • Gunakan pencuci mulut yang mengandungi fluorida setiap hari. Sesetengah bilasan juga mengandungi bahan antiseptik yang membunuh bakteria penyebab plak.
  • Ambil makanan berkhasiat, seimbang dan hadkan snek anda. Elakkan makanan bergula dan kaya karbohidrat seperti gula-gula, pretzel dan kerepek, yang boleh melekat pada permukaan gigi anda. Jika anda mengambil makanan melekit, bilas serta-merta selepas itu dan gosok gigi anda 30 minit selepas makan.
  • Tanya doktor gigi anda tentang menggunakan pengedap gigi (salutan pelindung plastik) pada permukaan gigi geraham anda untuk melindunginya daripada reput.
  • Minum air berfluorida. Kanak-kanak mesti minum sekurang-kurangnya satu auns cecair air berfluorida setiap hari untuk mengelakkan kerosakan gigi.
  • Lawatan pergigian tetap harus termasuk pembersihan profesional dan peperiksaan mulut.

Kesimpulan

Gigi berlubang adalah masalah serius yang perlu ditangani secepat mungkin. Jika anda mempunyai simptom kaviti, seperti sakit gigi, sensitiviti, atau nafas berbau, sudah tiba masanya untuk berjumpa doktor gigi anda. Di Stellar Dental, kami menjaga gigi anda dan memastikan ia sihat dan kuat untuk anda gunakan untuk beberapa tahun akan datang. Anda boleh menempah temujanji di sini .

Like this article? Share it!