Tampal Gigi – Rawatan Gigi Berlubang

In this article

In this article

Majoriti orang akan memerlukan sekurang-kurangnya satu tampalan gigi dalam hidup mereka. Mengapa anda tanya? Doktor gigi boleh tampal gigi untuk memulihkan fungsi dan bentuk gigi seperti asal. Ia juga dapat mengelakkan keadaan gigi menjadi makin merosot dan perlu dicabut.

Terdapat pelbagai bahan seperti logam, polimer, kaca, atau bahan lain yang boleh digunakan oleh doktor gigi untuk tampal gigi anda. Bahan-bahan ini digunakan untuk “mengisi” lubang atau kawasan gigi anda yang reput. Selain itu, ia juga boleh digunakan untuk tampal gigi depan yang patah atau tampal gigi geraham yang pecah.

Bagaimana untuk menentukan sama ada anda perlu tampal gigi?

Doktor gigi akan memeriksa permukaan setiap gigi anda dengan teliti  menggunakan cermin mulut dan probe. Apa-apa yang kelihatan tidak normal, seperti perubahan warna, kepekaan terhadap turun naik suhu, atau kecacatan, akan diperiksa dengan teliti dan x-ray akan diambil. Perancangan rawatan bergantung pada tahap kerosakan dan jenis tampalan gigi yang anda pilih.

tampal gigi
Doktor gigi menggunakan cermin untuk mengenal pasti lubang pada gigi

Prosedur tampal gigi

Pertama sekali, doktor gigi akan memberikan ubat bius untuk mengebaskan kawasan sekitar gigi yang memerlukan tampalan. (jika perlu)

Doktor gigi kemudian menggunakan gerudi atau penggali sudu untuk mengeluarkan bahagian yang reput. Pilihan instrumen bergantung terutamanya pada keadaan klinikal, serta lokasi dan keterukan pereputan.

Langkah seterusnya adalah untuk doktor gigi anda memastikan semua bahagian yang reput telah dikeluarkan.

Selepas itu, doktor gigi akan membersihkan rongga bakteria untuk menyediakan rongga tersebut untuk tampalan.

Jika pereputan hampir dengan akar, doktor gigi anda boleh meletakkan pelapik yang diperbuat daripada ionomer kaca, atau bahan lain untuk melindungi saraf.

Beberapa langkah tambahan diambil untuk tampalan berwarna gigi. Kadangkala empangan getah diletakkan untuk membantu mengawal lembapan kerana tampalan berwarna gigi adalah sensitif terhadap kelembapan. Bahan berwarna gigi diletakkan berlapis-lapis selepas doktor gigi anda membersihkan kawasan tersebut dan mengeluarkan pereputan.

tampal gigi
Empangan getah digunakan untuk memastikan gigi kering.

Langkah seterusnya melibatkan penggunaan cahaya khusus untuk “menyembuhkan” atau mengeraskan setiap lapisan. Selepas melengkapkan prosedur berbilang lapisan, doktor gigi akan membentuk bahan komposit untuk mendapatkan kesan yang diingini, memangkas sebarang bahan tambahan, dan menggilap tampalan gigi yang telah siap.

Kebaikan tampal gigi

Mencegah gigi berlubang menjadi lebih besar

Sebelum tampal gigi, doktor gigi anda membuang bahagian gigi anda yang reput. Seterusnya, bahan pengisi dituangkan, menutup jurang. Ini melindungi daripada mendedahkan hujung saraf dentin kepada suhu makanan yang anda makan dan asid yang dihasilkan oleh bakteria mulut. Gigi berlubang kerap menyebabkan sakit gigi kerana saraf ini terdedah.

Menguatkan gigi yang patah

Selain tampal gigi berlubang, anda juga boleh tampal gigi depan yang patah. Komposit putih biasanya digunakan untuk tujuan ini. Gigi mungkin patah kerana daya kuat semasa bersukan atau kemalangan. Gigi anda juga mungkin retak apabila anda mengunyah sesuatu yang keras, seperti ais atau gula-gula. Apabila usia anda meningkat, gigi menjadi lemah dan lebih terdedah kepada keretakan dan pereputan.

Memperbaiki warna gigi anda

Resin komposit digunakan untuk tampal gigi dengan pewarnaan dan perubahan warna yang ketara. Wain merah dan kopi adalah dua contoh makanan yang boleh mengubah warna gigi anda. Tabiat buruk seperti “bruxism” juga boleh mengakibatkan kehilangan warna semula jadi gigi. Tampalan gigi boleh membantu memperbaiki dan memulihkan warna semula jadi gigi anda.

Melindungi daripada kerosakan gigi

Gigi anda kadangkala membentuk lubang kecil yang bukan rongga namun masih cenderung untuk mengumpul serpihan dan cebisan makanan. Lubang-lubang ini akhirnya akan menyebabkan kerosakan gigi dari semasa ke semasa. Nasib baik, tampalan gigi boleh menutupnya dan mengelakkan pereputan selanjutnya.

Baca juga: 8 Cara Hilangkan Sakit Gigi Di Rumah

Apa jadi selepas tampal gigi?

Mulut anda masih akan kebas (jika bius tempatan diberikan semasa prosedur) apabila anda meninggalkan klinik pergigian. Rasa kebas akan hilang dalam masa satu hingga dua jam. Walaupun anda tidak sepatutnya mengalami apa-apa kesakitan yang teruk, adalah perkara biasa untuk gigi yang ditampal menjadi sensitif secara tiba-tiba kepada haba dan sejuk.

Saraf di dalam gigi anda menjadi meradang kesan daripada penggerudian dan tampalan, kesan sampingan biasa apabila tampal gigi berlubang. Hubungi doktor gigi anda jika sensitiviti berterusan selama beberapa hari.

Gusi anda juga mungkin merasai sedikit sakit selepas prosedur. Ini boleh disebabkan oleh suntikan anestetik atau peralatan pergigian yang bergesel pada bahagian dalam mulut anda. Cuba berkumur dengan air garam atau mengambil ubat tahan sakit jika rasa sakit itu mengganggu anda.

Walaupun doktor gigi anda cuba menggilap dan melicinkan setiap tampalan selepas ia dimasukkan, mereka mungkin kadang-kadang terlepas satu bahagian. Ini boleh mengakibatkan perasaan menggigit sesuatu yang tajam atau runcing. Hubungi doktor gigi anda, yang akan membuang bahagian kasar tersebut supaya anda boleh bercakap dan makan dengan selesa.

Jika anda rasa sakit gigi selepas tampal gigi atau ngilu, anda disyorkan untuk memaklumkan pada doktor gigi anda kerana ada kemungkinan saraf gigi anda telah terjejas dan anda memerlukan rawatan akar gigi.

Cara jaga tampalan gigi

Gigi yang ditampal boleh bertahan selama beberapa dekad jika anda menjaganya dan gigi di sekelilingnya dengan baik. Anda perlu mengambil beberapa langkah selepas tampal gigi seperti dibawah untuk mengelakkannya daripada menjadi longgar dan menghalang gigi berdekatan daripada mengalami kerosakan lagi.

Memberus gigi dan flos

Teruskan menggosok gigi anda dua kali sehari, gunakan flos setiap hari dan scaling enam bulan sekali. Berikan perhatian lebih sedikit terhadap gigi yang telah ditampal semasa memberus gigi anda. Ini akan menghalang pereputan di sekeliling tampalan dengan memastikan kawasan di sekelilingnya bersih daripada plak dan bakteria mulut.

Semasa menggunakan flos, berhati-hati jika tampalan berada di tepi gigi. Elakkan daripada menangkap tampalan tersebut kerana ini boleh memecahkannya. Jangan paksa; sebaliknya, gunakan flos yang lebih nipis dan luncurkan dengan lembut di antara gigi anda.

Elakkan makanan yang terlalu rangup dan melekit

Anda tidak perlu membuat sebarang perubahan diet yang ketara selepas tampal gigi. Namun anda diingatkan agar elak daripada menggunakan gigi anda untuk membelah kacang, mengunyah gula-gula keras, atau makan ais. Elakkan juga karamel dan taffy yang kenyal. Makanan yang terlalu melekit boleh menyebabkan tampalan menjadi longgar, membolehkan pereputan bermula di sekelilingnya.

Gunakan pencuci mulut fluorida

Selepas gigi anda ditampal, tanya doktor gigi anda sama adakah baik untuk anda menggunakan pencuci mulut fluorida. Pesakit dengan tampalan besar dan mereka yang mempunyai masalah dengan pereputan gigi sering dinasihatkan untuk melakukan ini. Fluorida membantu menguatkan enamel gigi anda. Pencuci mulut fluorida boleh didapati di kedai dan harus digunakan sekali sehari selepas memberus.

tampal gigi
Pencuci mulut berfluorida disyorkan untuk menguatkan gigi.

Jenis tampalan gigi

Terdapat banyak bahan tampalan gigi yang tersedia hari ini. Tampalan emas, porselin, perak amalgam (merkuri digabungkan dengan perak, timah, zink, dan kuprum), berwarna gigi, dan tampalan resin komposit adalah semua pilihan untuk menampal gigi. Satu lagi bahan, dipanggil ionomer kaca, mengandungi zarah kaca dan digunakan sebagai tampalan.

Tampalan gigi yang sesuai bergantung pada bahagian gigi dan keterukan pereputan, kos bahan, perlindungan insurans anda dan nasihat doktor gigi anda.

Apa itu tampalan gigi tidak langsung?

Tampalan gigi tidak langsung adalah serupa dengan tampalan gigi biasa, kecuali ia dibuat di makmal pergigian dan perlu dimasukkan dalam dua kali lawatan. Tampalan tidak langsung mungkin menjadi pilihan apabila anda tidak mempunyai struktur gigi yang mencukupi untuk mengekalkan tampalan, tetapi gigi anda tidak cedera teruk sehingga memerlukan mahkota gigi.

Semasa lawatan awal, serpihan atau tampalan yang sudah lapuk dikeluarkan. Acuan gigi diambil untuk merekodkan bentuk gigi yang sedang diperbaiki dan gigi di sekelilingnya. Tampalan gigi tidak langsung dibuat di makmal pergigian menggunakan cetakan.

Tampalan sementara dibuat untuk memastikan gigi selamat semasa tampalan kekal anda dibuat. Tampalan sementara dikeluarkan semasa sesi temujanji kedua, dan doktor gigi akan melakukan proses rawatan tampalan gigi kekal. Jika kesesuaian memuaskan, ia diletakkan dengan simen.

Tampalan gigi tidak langsung mempunyai dua jenis: Inlays dan Onlays.

Inlays adalah serupa dengan tampal gigi kerana ia menutupi permukaan penuh gigi yang mengunyah di dalam cusps (benjolan). Onlays meliputi satu atau lebih cusps dan lebih besar daripada inlays.

Berapa lama tampalan gigi bertahan?

Tampalan gigi selalunya bertahan selama 10 tahun atau lebih. Sebagai tambahan kepada bahan yang digunakan, elemen lain yang mempengaruhi jangka hayat tampalan termasuk:

 • Tabiat pemakanan anda
 • Penjagaan gigi
 • Trauma pada gigi anda
 • Pereputan di sekeliling tampalan
 • Menggigit gigi pada waktu malam
 • Kecederaan/ kemalangan

Walaupun berbilang faktor menentukan berapa lama tampalan bertahan, bahan yang digunakan boleh memberi anda anggaran berapa lama tampalan tertentu boleh bertahan.

Risiko tampal gigi

Walaupun komplikasi tampalan gigi jarang berlaku, komplikasi boleh timbul semasa rawatan atau pemulihan anda.

Risiko yang berpotensi termasuk:

 • Kesan sampingan ubat bius seperti tindak balas alahan dan kerosakan saluran darah atau saraf
 • Pengembangan rongga pada tampalan
 • Tampalan mungkin mengembang atau mengecut, menjejaskan gigi
 • Kecederaan bibir atau mulut
 • Kepekaan haba dan sejuk pada gigi yang terjejas

Bila anda boleh makan dan minum selepas tampal gigi?

Elakkan makan apa-apa yang sangat panas atau sejuk serta-merta selepas gigi anda ditampal. Doktor gigi menasihatkan untuk menunggu sekurang-kurangnya dua jam selepas prosedur sebelum makan seperti biasa. Walaupun begitu, anda harus mengelakkan makanan yang sangat padat atau melekit.

Alternatif tampal gigi

Anda boleh mendapatkan rawatan lain seperti mahkota gigi dan Inlays; bagaimanapun, rawatan tersebut boleh menjadi lebih mahal. Veneer gigi boleh digunakan sebagai ganti mahkota gigi untuk tampal gigi depan.

Crown gigi direka bentuk untuk nampak sama dengan gigi sebenar. Mereka menutup gigi yang tersumbing dan melindungi akar gigi. Mahkota gigi boleh menyerupai gigi asli dan memberi anda keselesaan mengunyah makanan seperti gigi asli.

Baca juga: Braces Untuk Gigi Lebih Tersusun

Harga tampal gigi klinik swasta

Harga tampal gigi klinik swasta di Stellar Dental Setia Alam dan Stellar Dental Kota Damansara bergantung kepada saiz lubang gigi anda seperti berikut:

 • Lubang kecil: RM80-RM150
 • Lubang besar (lebih separuh gigi): RM150-RM300
 • Tampal gigi depan: RM150-RM300

Kesimpulan

Tampal gigi adalah rawatan terbaik untuk menutup lubang pada gigi. Walau bagaimanapun, anda mesti pergi ke klinik pergigian yang sahih dan bereputasi baik untuk mendapatkan prosedur tersebut. Di Klinik Pergigian Stellar, kami hanya menggunakan bahan pergigian yang paling berkualiti untuk tampal gigi berlubang.

Bahan-bahan ini membolehkan kami menutup rongga gigi dengan hasil yang paling tahan lama, paling kuat dan yang juga cantik dari estetik. Tempah konsultasi percuma dengan tekan butang dibawah untuk mendapatkan tampalan gigi yang hampir tidak dapat dikesan dan memulihkan fungsi gigi dengan hasil yang berpanjangan.

Like this article? Share it!