Rawatan Akar Gigi Elak Gigi Anda Dicabut

In this article

In this article

Rawatan akar gigi ialah rawatan pergigian untuk melegakan kesakitan yang disebabkan oleh gigi yang dijangkiti. Semasa rawatan, doktor gigi membuang pulpa gigi yang meradang. Doktor gigi kemudian membersihkan dan membasmi kuman permukaan dalaman gigi yang terjejas dan menggunakan tampalan gigi untuk menutup kawasan tersebut.

Bila anda memerlukan rawatan akar gigi?

Rawatan akar gigi diperlukan apabila bakteria dan kuman lain menyusup ke dalam pulpa gigi anda. Ini biasanya berlaku apabila jangkitan pada rongga gigi tidak dirawat untuk masa yang lama. Ia juga mungkin berlaku jika gigi anda patah atau rosak akibat trauma.

root canal

Doktor pergigian am atau endodontis (pakar rawatan akar gigi) yang akan melakukan prosedur ini. Oleh kerana gigi bahagian depan mulut mempunyai akar yang lebih sedikit, doktor gigi am biasanya boleh merawatnya. Pakar endodontis mengendalikan kes jika anda memerlukan rawatan pada gigi dengan akar berbilang atau jika kes anda rumit.

Baca juga: 8 Cara Hilangkan Sakit Gigi Di Rumah

Gejala yang perlu anda ketahui

Dalam sesetengah keadaan, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mempunyai gigi yang dijangkiti. Ramai orang, bagaimanapun, menyedari gejala saluran akar terjejas seperti:

Sakit gigi yang berterusan: Sakit gigi boleh timbul daripada pelbagai masalah pergigian. Prosedur rawatan akar boleh membantu jika anda mengalami ketidakselesaan di dalam gigi anda. Rahang, muka atau gigi anda yang lain mungkin juga mengalami kesakitan.

Kepekaan haba dan sejuk: Jika anda berasa tidak selesa pada gigi anda apabila anda makan sesuatu yang panas atau sejuk, rawatan saluran akar boleh menjadi penyelesaiannya.

Gusi bengkak: Selepas jangkitan gigi, nanah boleh terbentuk di kawasan sekitar. Ini boleh mengakibatkan gusi bengkak, meradang atau menyakitkan.

Jerawat atau bisul pada gusi: Anda mungkin nampak jerawat atau bisul pada gusi anda. Nanah boleh mengalir dari jerawat, meninggalkan rasa atau bau yang tidak menyenangkan.

Rahang bengkak: Kadangkala, nanah tidak mengalir dari tempat itu. Akibatnya, rahang anda mungkin membengkak dengan jelas.

Perubahan warna gigi: Perubahan warna gigi berlaku disebabkan oleh jangkitan pulpa gigi dan kekurangan bekalan darah ke gigi.

Sakit apabila memberikan tekanan: Apabila anda menekan gigi anda, anda mungkin mengalami ketidakselesaan. Ini mungkin menunjukkan bahawa saraf yang mengelilingi pulpa telah cedera.

Gigi patah atau retak: Jika gigi anda retak dalam kemalangan, semasa bermain sukan atau menggigit sesuatu yang keras, bakteria mungkin memasuki pulpa gigi.

Gigi yang longgar: Gigi yang dijangkiti boleh menjejaskan tulang yang menyokongnya dan mungkin menyebabkan gigi terasa longgar.

Apakah kelaziman rawatan saluran akar?

Menurut American Association of Endodontists, kira-kira 41,000 prosedur dilakukan setiap hari di Amerika Syarikat. Ini bersamaan dengan lebih daripada 15 juta prosedur setiap tahun.

Cara bersedia untuk rawatan akar gigi

Doktor gigi anda patut menjawab sebarang soalan mengenai rawatan akar sebelum memulakan prosedur. Anda boleh menyediakan diri anda dengan melakukan perkara berikut:

Ambil ubat seperti yang diarahkan: Jika terdapat jangkitan, doktor gigi anda mungkin memberikan antibiotik atau ubat anti-radang.

Elakkan merokok: Produk tembakau mengganggu keupayaan semula jadi badan anda untuk pulih. Elakkan merokok selama beberapa hari sebelum temu janji anda, dan jika boleh, berhenti selama-lamanya.

Makan makanan yang sihat sebelum temu janji anda: Oleh kerana anestetik tempatan yang digunakan semasa prosedur akan kebas mulut anda selama beberapa jam, makan sesuatu sebelum janji temu anda.

Berapa lama rawatan akar gigi ambil masa?

Bergantung pada tahap penyakit dalam gigi anda, anda mungkin memerlukan satu atau dua temu janji. Saluran akar biasanya mengambil masa 45 hingga 60 minit untuk dilakukan. Merawat gigi besar dengan banyak akar boleh mengambil lebih banyak masa.

Prosedur rawatan akar gigi

Sebelum memulakan rawatan akar gigi, doktor gigi anda akan mengambil X-ray pergigian bagi gigi yang terjejas. Ini membantu dalam menentukan tahap kerosakan dan memastikan anda mendapat pilihan rawatan terbaik. Langkah-langkah rawatan saluran akar berikut akan dijalankan semasa prosedur anda:

Anestesia

Doktor gigi anda akan memberikan ubat bius tempatan untuk mengebaskan gigi yang berpenyakit dan tisu sekeliling. Nitrous oxide, sedatif oral, dan sedasi intravena (IV) juga digunakan dalam rawatan untuk membantu anda berehat. Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat penenang jika anda mengalami kebimbangan pergigian.

Aplikasi empangan pergigian

Sebelum memulakan prosedur, doktor gigi anda meletakkan getah kecil sebagai penghalang di atas kawasan tersebut. Ini mengasingkan gigi dan juga memastikan ia kering semasa prosedur.

Pusat akses

Pulpa kemudiannya diakses melalui hirisan kecil di mahkota gigi.

Penyingkiran pulpa

Kandungan saluran akar, termasuk saraf, saluran darah, dan tisu lembut di dalam gigi, dikeluarkan menggunakan instrumen pergigian yang kecil.

Membentuk terusan

Selepas mengeluarkan pulpa, doktor gigi membersihkan, membasmi kuman dan membentuk ruang pulpa dan saluran akar.

Memenuhi terusan

Seterusnya, terusan kosong diisi dengan gutta-percha, bahan pergigian yang fleksibel dan bergetah.

Mengedap gigi

Tampalan gigi sementara menutup gigi dan menghalang bakteria daripada masuk semula.

Pemulihan terakhir

Mahkota gigi melindungi gigi yang telah dibaiki dan memulihkan gigitan anda. Ia dihasilkan mengikut tempahan dan biasanya mengambil masa dua hingga tiga minggu untuk disiapkan. Apabila mahkota anda selesai, pengisian sementara dikeluarkan, dan mahkota kekal dipasang. Anda mungkin boleh memperoleh mahkota semasa temu janji yang sama dalam sesetengah kes.

Mahkota gigi yang palsu diperbuat daripada porselin atau emas. Kelebihan utama mereka adalah penampilan semula jadinya. Anda mungkin mengambil masa beberapa minggu untuk menyesuaikan diri dengan perasaan gigi anda selepas pembedahan.

Adakah rawatan akar gigi menyakitkan?

Ramai orang bimbang bahawa rawatan salur akar gigi akan menyebabkan kesakitan. Walau bagaimanapun, kerana punca penyakit dikeluarkan semasa proses itu, kebanyakan orang meraskan kelegaan segera. Hubungi doktor gigi anda jika anda merasai denyutan dan sakit selepas rawatan akar gigi anda.

Apa yang boleh jangkakan selepas rawatan akar gigi?

Walaupun anda tidak sepatutnya mengalami kesakitan yang ketara selepas rawatan saluran akar, anda mungkin merasai sensitiviti untuk beberapa hari pertama. Ini adalah simptom biasa yang boleh dirawat dengan berkesan menggunakan ubat. Tempoh pemulihan saluran akar biasanya mengambil masa satu hingga dua minggu untuk kesan sampingan rawatan akar berkurangan.

Kebaikan rawatan akar gigi

Terdapat pelbagai kelebihan untuk menjalani rawatan saluran akar. Rawatan ini boleh:

 • Mencegah penyebaran penyakit ke gigi lain
 • Melegakan gejala gigi yang dijangkiti
 • Kurangkan kemungkinan kecederaan tulang rahang
 • Hilangkan keperluan untuk cabut gigi

Risiko rawatan akar gigi

Rawatan saluran akar gigi dianggap selamat dan berkesan. Teknik ini mempunyai kadar kejayaan yang tinggi sehingga 98%. Dalam sesetengah keadaan, masalah tertentu mungkin berlaku. Ini benar terutamanya jika gigi anda telah patah dan tidak dapat dibaiki. Gejala prosedur yang gagal termasuk:

 • Kesakitan yang berterusan
 • Gusi bengkak
 • Nanah

Kemungkinan lain ialah abses akan terbentuk jika beberapa bahan yang dijangkiti berterusan atau antibiotik tidak berkesan.

Jika prosedur anda gagal, doktor anda akan membincangkan pilihan anda. Rawatan semula mungkin boleh dilakukan dalam beberapa situasi. Sebagai alternatif, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan prosedur lain.

Jika anda bimbang tentang rawatan ini, berbincanglah dengan doktor gigi anda untuk mencabut gigi anda. Ini biasanya melibatkan penggunaan implan atau jambatan untuk menggantikan gigi yang patah.

Rawatan alternatif saluran akar gigi

Cabutan gigi adalah alternatif terbaik untuk rawatan saluran akar. Walaupun adalah lebih baik untuk menyelamatkan gigi asli di mana mungkin, mencabut gigi mungkin diperlukan untuk mengekalkan kesihatan pergigian.

Prosedur alternatif lain termasuk penutupan pulpa, pulpotomi dan pengekstrakan. Doktor gigi anda akan menentukan kesesuaian prosedur ini. Jumpa doktor gigi anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang rawatan alternatif.

Bolehkah anda makan selepas rawatan saluran akar?

Jawapannya boleh. Walau bagaimanapun, doktor gigi nasihatkan untuk menunggu sehingga kebas itu berakhir. Anestesia biasanya mempunyai kesan selama beberapa jam. Ambil makanan lembut seperti pasta, kentang tumbuk dan yogurt untuk beberapa hari pertama. Anda juga harus elak menggigit atau mengunyah menggunakan gigi yang dirawat. Anda boleh mengunyah pada bahagian bertentangan mulut anda sehingga penggantian gigi terakhir anda tersedia.

Penjagaan selepas rawatan akar gigi

 • Pastikan kawasan rawatan bersih selepas prosedur.
 • Berus dan flos seperti biasa dan gunakan ubat kumur antimikrob.
 • Jika anda mempunyai tampalan sementara, elakkan mengunyah bahagian yang terjejas sehingga anda mendapat mahkota gigi.
 • Scaling secara berkala di klinik gigi.

Berapa lama rawatan akar gigi bertahan?

Keputusan tidak boleh terjamin, sama seperti prosedur pergigian lain. Apabila prosedur dilakukan dengan betul, kesannya mungkin bertahan lama – berpotensi sepanjang hayat anda. Anda harus mempunyai temu janji susulan selepas prosedur anda.

Kos rawatan akar gigi

Kos rawatan saluran akar ditentukan oleh pelbagai faktor, termasuk:

 • Kedudukan gigi di dalam mulut anda
 • Lokasi klinik gigi
 • Sama ada prosedur pertama atau rawatan semula
 • Sama ada kecemasan atau prosedur rutin
 • Jenis mahkota yang anda pilih
 • Sama ada insurans anda membiayai sebahagian atau keseluruhan rawatan

Ia lebih murah untuk merawat gigi depan kerana gigi ini mudah diakses oleh doktor gigi. Gigi bikuspid, juga dikenali sebagai gigi premolar, adalah gigi yang datang sebelum geraham anda. Seperti yang anda mungkin jangkakan, ia lebih mahal daripada gigi depan dan lebih murah daripada geraham.

Secara purata, kos rawatan akar gigi hadapan di Malaysia adalah sekitar RM700, dan bicuspid berharga kira-kira rm800-1000. Harga ini mungkin lebih tinggi apabila dilakukan oleh doktor pakar.

Geraham ke arah belakang lebih sukar dicapai dan dibersihkan. Harga rawatan saluran akar pada gigi tersebut selalunya paling mahal. Harga antara RM1200-1800. Merawat semula gigi adalah proses yang rumit dan memakan masa serta kos tambahan.

Pengalaman rawatan akar gigi

Dengar kan pengalaman pesakit kami menjalani rawatan akar gigi di klinik kami dalam video youtube ini.

Konklusi

Menyelamatkan gigi asli dengan rawatan akar adalah lebih baik daripada dicabut. Jika anda memerlukan rawatan akar tetapi bimbang untuk mendapatkannya, anda tidak perlu risau kerana Klinik Pergigian Stellar akan menjaga anda melalui setiap langkah.

Tempah temujanji anda sekarang, dan biar kami uruskan anda. Doktor gigi kami menggunakan teknologi pergigian terkini untuk mencapai hasil terbaik dan ketepatan maksimum. Tempah temujanji hari ini dan ucapkan selamat tinggal kepada sakit gigi anda.

Like this article? Share it!