Veneer Composite: Harga, Kebaikan, Keburukan & Prosedur

In this article

In this article

Keputusan untuk memakai veneer gigi ialah langkah pertama untuk menambah baik penampilan gigi anda dan mencapai senyuman yang anda idamkan selama ini. Langkah kedua ialah memilih bahan sama ada veneer composite (venir komposit) atau venir porselin.

Kedua-dua bahan boleh membentuk semula senyuman anda dengan hebat apabila digunakan oleh doktor gigi kosmetik yang mahir. Namun, bagaimana anda nak memilih jenis yang terbaik untuk anda? Semuanya bergantung kepada keperluan anda dan faktor yang paling penting kepada anda (kos, masa rawatan, dsb.) Dalam artikel ini kami akan membincangkan tentang jenis composite.

Apa itu veneer composite?

Venir komposit, juga dikenali sebagai venir langsung, adalah sejenis pemulihan gigi yang digunakan untuk memperbaiki penampilan gigi. Ia terdiri daripada bahan resin komposit yang dibentuk dan dibentuk terus ke permukaan gigi.

Bagi yang tidak tahu apa itu resin, ia adalah sejenis plastik. Venir komposit ini mempunyai jangka hayat dua hingga lima tahun, diperbuat daripada bahan yang lebih murah daripada porselin, dan dilekatkan terus pada gigi.

Jika anda tidak berpuas hati dengan penampilan gigi anda, venir gigi komposit boleh menjadi penyelesaian mampu milik yang baik. Bahan komposit dalam venir ini boleh dijadikan sepadan dengan warna gigi anda.

Kebaikan venir komposit

Hasil pantas

Faedah paling ketara venir komposit ialah anda boleh memasuki klinik doktor gigi dengan gigi asli anda dan pulang dengan senyuman baharu. Semua orang menghargai prosedur yang mudah. Satu perbezaan utama antara venir komposit dan seramik ialah yang yang komposit boleh diselesaikan hanya dalam satu lawatan ke doktor gigi. Sebaliknya, venir seramik memerlukan lebih lawatan untuk penyediaan dan ikatan.

Mengubah cara anda tersenyum

Ingin mengubah rupa gigi anda? Atau ingin menyembunyikan gigi hadapan yang patah/ pecah dengan pengubahsuaian yang lengkap? Venir komposit mungkin penyelesaian kepada masalah anda! Venir komposit boleh memenuhi keinginan, kehendak dan matlamat anda, sama ada anda sedang mencari pelarasan sederhana atau perubahan besar.

Pilihan yang lebih murah

Venir porselin adalah mahal; mari kita terima hakikatnya. Tetapi mereka yang mencari alternatif kini mempunyai pilihan dengan adanya veneer composite yang lebih murah. Oleh itu, anda boleh mencapai matlamat anda untuk senyuman yang indah tanpa mencederakan kewangan anda.

Keburukan venir komposit

Venir komposit ini bukanlah pilihan terkuat yang ada. Mereka lebih cenderung untuk patah dari semasa ke semasa berbanding dengan bahan lain. Kerana komposit juga lebih berliang, pewarnaan dari semasa ke semasa boleh mengubah warna venir, memberikan penampilan yang berbeza daripada gigi sekeliling. Beberapa keburukan lain termasuk yang berikut:

Bukan yang paling cantik

Penampilan akhir mungkin kurang meyakinkan daripada porselin dari segi estetika.

Kurang tahan lama

Ketahanan mereka bergantung pada kualiti bahan yang digunakan, kemahiran doktor gigi, dan cara anda menjaga mereka. Secara kasarnya, anda harus menukarnya selepas lima tahun kerana bahan itu mungkin mula haus, terkelupas dan nampak kesan kotor.

Kesesuaian

Baik untuk satu atau dua gigi tetapi bukan untuk ubah suai seluruh senyuman.

Masa rawatan yang lebih lama

Anda mungkin perlu menunggu sementara doktor gigi menggunakan lapisan komposit dengan berhati-hati dan menyelesaikannya dengan menggilapnya. Anda akan menghabiskan lebih sedikit masa di kerusi berbanding anda memilih penyelesaian veneer “tanpa persediaan”.

Prosedur untuk mendapatkan venir komposit

Doktor gigi anda akan memulakan prosedur dengan membersihkan dan menyediakan gigi anda dengan betul. Doktor gigi mungkin perlu mengikis sedikit enamel untuk membantu bahan itu melekat pada gigi anda. Gigi anda mungkin tidak selalu perlu dipotong jika hanya pelarasan bentuk atau warna yang sederhana diperlukan.

Selepas itu, prosedur akan berbeza sedikit bergantung kepada sama ada anda menerima venir langsung atau tidak langsung.

Untuk venir komposit, bahan resin komposit kemudiannya akan dilekatkan pada gigi anda menggunakan pelekat. Akhirnya, permukaan gigi anda ditutup dengan lapisan bahan komposit yang sangat nipis.

Doktor gigi akan menyembuhkan lapisan resin komposit dengan menggunakan cahaya. Anda bebas memilih warna venir anda. Doktor gigi anda boleh menggabungkan pelbagai warna untuk menjadikan venir anda kelihatan semula jadi.

Ramai orang tidak memerlukan anestesia semasa menjalani prosedur. Tetapi jika anda memerlukannya, anda akan dapat kembali bekerja atau aktiviti biasa lain tanpa sebarang masalah selepas bius setempat hilang.

Adakah terdapat sebarang risiko yang terlibat?

Seperti mana-mana rawatan lain, risiko tertentu dikaitkan dengan mendapatkan venir komposit. Anda mesti lebih berhati-hati apabila menggunakan tekanan pada venir untuk mengelakkan sebarang risiko ia tercabut.

Selain itu, resin mungkin hilang dari gigi asli anda jika pelekat tidak mencukupi digunakan. Walau bagaimanapun, ini tidak sepatutnya berlaku jika anda menyelesaikan prosedur anda dengan pakar pergigian kosmetik yang mahir dan bereputasi. Venir porselin juga boleh pecah atau tertanggal atas sebab yang sama.

Menanggalkan enamel gigi datang dengan risiko tambahan; sensitiviti meningkat. Selepas prosedur, anda boleh merasai gigi yang lebih sensitif. Ini akan berlalu selepas beberapa ketika, walaupun sebarang sensitiviti yang berlarutan mungkin berterusan.

Penjagaan selepas venir komposit

Nasib baik, venir gigi hari ini lebih tahan lama berbanding dahulu. Secara purata, jenis venir ini boleh bertahan hingga 7 tahun. Anda kemudian akan memerlukan satu set venir yang baru.

Anda boleh memanjangkan jangka hayat bahan komposit dengan mengambil penjagaan yang sewajarnya.

Amalkan tabiat tetap memberus gigi anda dengan ubat gigi yang tidak menghakis, dan elak menggunakan gigi hadapan anda untuk mengunyah ais atau barang keras yang lain.

veneer composite
Gunakan ubat gigi tidak meghakis untuk memberus gigi anda.

Sesetengah doktor gigi menasihatkan untuk mengelak daripada mengambil minuman seperti kopi atau teh yang boleh mengotorkan venir baharu anda.

Bolehkah anda menanggalkan venir komposit?

Prosedur menggunakan venir komposit adalah kurang invasif, dan komposit boleh dikeluarkan untuk memulihkan gigi kepada bentuk asalnya. Oleh itu, ia adalah pilihan yang sempurna untuk orang yang ingin meningkatkan penampilan gigi mereka secara kekal tanpa mengubah saiz atau bentuknya.

Perbezaan antara venir komposit dan porselin

Mudah-mudahan, anda sudah mempunyai idea tentang jenis venir dan kelebihan yang ditawarkan oleh masing-masing. Sekarang mari kita fokus pada perbezaan utama mereka antara satu sama lain.

Perbezaan masa

Setiap jenis venir memerlukan jumlah masa yang berbeza dalam prosedurnya. Venir komposit tidak diragukan lagi merupakan pilihan yang lebih pantas. Apa yang perlu dilakukan ialah doktor gigi meletakkan venir komposit pada gigi pesakit dan membetulkan serta menggilapnya.

Sebaliknya, venir porselin selalunya memerlukan dua hingga tiga lawatan. Doktor gigi perlu mengambil banyak langkah untuk memastikan prosedur dijalankan dengan betul.

Ketahanan

Walaupun venir komposit agak berpatutan, ia biasanya hanya bertahan 4 hingga 7 tahun sebelum ia perlu diganti. Walaupun begitu, venir resin komposit lebih berkemungkinan patah berbanding venir porselin. Di samping itu, venir komposit boleh diperbaiki jika ia retak.

Bandingkan ketahanan itu dengan venir porselin, yang, dengan penyelenggaraan yang betul, selalunya bertahan selama 10-15 tahun. Selepas melekat pada gigi anda yang sihat, venir porselin tidak sepatutnya lebih terdedah kepada kerosakan daripada gigi asal anda. Walau bagaimanapun, tidak seperti venir komposit, jika venir porselin anda retak atau pecah, ia mesti diganti sepenuhnya dan tidak boleh dipulihkan.

Kesan keseluruhan

Jangan salah faham; venir komposit dan porselin kedua-duanya kelihatan menawan! Walau bagaimanapun, perbandingan sebelah menyebelah mendedahkan bahawa venir porselin mempunyai penampilan yang lebih semula jadi. Ini kerana ia memantulkan cahaya sama seperti cara gigi asli anda.

Harga

Seperti yang telah kita bincangkan, venir komposit lebih murah dan lebih berpatutan daripada venir porselin. Tetapi anda mungkin tertanya-tanya, “Mengapa begitu?”

Anda tidak bersendirian dalam bertanya soalan ini. Jenis venir lain, seperti porselin, memerlukan lebih banyak masa, diperbuat daripada bahan yang lebih tahan lama, memerlukan doktor gigi dengan lebih kemahiran, dan menelan belanja lebih banyak wang. Apabila semua perkara ini diambil kira, venir porselin lebih mahal.

Harga veneer composite

Kos veneer composite adalah faktor yang perlu anda fikirkan. Veneer tidak murah.

Penggunaan venir adalah satu perkara yang mengambil masa maksimum. Sebab lain ialah anda inginkan bahan tahan lama dan kerja berkualiti tinggi. Semua orang akan melihat hasilnya sebaik sahaja anda membuka mulut anda. Venir komposit mungkin masih mahal, walaupun harganya lebih murah daripada venir porselin.

Harga veneer composite biasanya bergantung pada tempat tinggal anda, tempat prosedur pergigian anda dilakukan, dan bilangan venir yang anda perlukan. Harga veneer composite di Malaysia boleh berkisar antara RM250-500 setiap gigi.

Di Stellar Dental, pasukan doktor gigi berpengalaman kami boleh menyediakan venir komposit berkualiti tinggi pada harga hanya RM450 setiap gigi. Klik butang di bawah untuk menjadualkan rundingan hari ini dan lihat sama ada rawatan ini sesuai untuk anda. Pasukan kami sedia membantu anda mencapai senyuman impian anda dengan venir komposit.

Kesimpulan

Kesimpulannya, venir komposit menawarkan penyelesaian yang cepat dan berpatutan untuk memperbaiki penampilan gigi anda. Walaupun ia mungkin tidak tahan lama seperti venir seramik, ia masih boleh memberikan hasil yang tahan lama dengan penjagaan yang betul.

Like this article? Share it!