Implan Gigi: Harga, Prosedur, Kelebihan & Kekurangan

In this article

In this article

Untuk sekian lama, gigi palsu dan jambatan gigi adalah satu-satunya pilihan bagi mereka yang kehilangan gigi. Kini, pilihan yang lebih baik boleh didapat iaitu implan gigi.

Apa itu implan gigi?

Implan gigi ialah peranti perubatan yang dimasukkan secara pembedahan ke dalam akar gigi bagi gigi yang hilang untuk meningkatkan fungsi mengunyah dan estetika seseorang. Alat ini menawarkan bantuan dengan gigi palsu, jambatan gigi, dan pemulihan gigi tiruan lain.

Seseorang mungkin mengalami masalah selepas kehilangan gigi, termasuk kemerosotan tulang yang cepat, gangguan pertuturan, atau perubahan tabiat mengunyah. Implan gigi meningkatkan kualiti hidup pesakit dengan menggantikan gigi yang hilang.

Sistem implan pergigian terdiri daripada badan implan, abutment, dan skru penetapan abutment. Badan implan diletakkan di tulang rahang menggantikan akar gigi asli dengan melalui pembedahan. Penyangga implan pergigian selalunya meluas melalui gusi ke dalam mulut dan menyokong gigi tiruan.

Implan gigi diperbuat daripada apa?

Titanium atau aloi titanium digunakan untuk membuat implan gigi. Sebaik sahaja implan dimasukkan ke dalam tulang rahang, tulang akan tumbuh di sekelilingnya dan bersatu dengannya seperti tulang semula jadi. Implan kini boleh bertindak seperti akar gigi asal.

Gigi palsu, bahagian implan yang kelihatan, biasanya terdiri daripada porselin atau bahan berwarna seperti gigi asal.

Jenis implan gigi

Terdapat pelbagai jenis implan gigi. Doktor gigi anda akan mencadangkan yang mana sesuai untuk anda. Jenis yang paling biasa termasuk:

Implan gigi tunggal

Doktor gigi anda akan melakukan implan untuk satu ruang dan kemudian memasukkan satu gigi gantian atau mahkota gigi jika anda hanya perlu menggantikan satu gigi.

implan gigi
Implan gigi tunggal untuk menggantikan satu gigi yang hilang.

Implan berbilang gigi

Doktor gigi anda boleh melakukan implan berbilang gigi dengan gigi gantian jika anda mempunyai banyak gigi yang hilang.

Implan gigi seluruh mulut

Doktor gigi anda boleh melakukan implan pergigian seluruh mulut jika anda tidak mempunyai gigi langsung.

implan gigi
Implan gigi seluruh mulut.

Prosedur lain yang berkaitan dengan implan gigi

Bergantung pada keadaan tulang rahang anda, bilangan gigi yang hilang, dan sebarang keperluan unik lain, doktor gigi anda akan menentukan sama ada implan endosteal atau implan subperiosteal adalah pilihan terbaik untuk anda.

Mereka mungkin mencadangkan prosedur lanjut untuk mengekalkan implan gigi anda. Ini mungkin termasuk pembesaran tulang, angkat sinus, atau pengubahsuaian rabung.

Kelebihan implan gigi

Bergantung pada hasil yang anda inginkan daripada prosedur, implan gigi mempunyai pelbagai kelebihan berbanding jambatan atau gigi palsu. Terdapat lima faedah utama:

1. Biokompatibel

Titanium, bahan yang digunakan untuk membuat implan gigi, sangat kuat dan biokompatibel. Ini bermakna bahawa selepas implan dimasukkan, rahang secara semula jadi akan tumbuh tulang baru di sekelilingnya, menambatnya dengan kukuh di tempatnya seperti akar gigi asli.

2. Kelihatan dan rasa semula jadi

Pakar prostetik yang mahir boleh membuat mahkota gigi atau jambatan gigi yang kelihatan seperti gigi asli. Walau bagaimanapun, mungkin masih terdapat masalah, seperti gigi palsu tergelincir, membuat bunyi klik, atau mengganggu pertuturan. Implan gigi yang menggantikan mahkota gigi di atas garis gusi dan akar gigi yang menyokong di bawahnya menghapuskan masalah ini.

3. Mengelak penyerapan tulang

Rahang menyokong gigi, tetapi sebaliknya juga berlaku. Apabila gigi hilang, tulang di bawahnya tidak lagi dirangsang untuk berkembang dan akhirnya boleh merosot. Banyak gigi yang hilang boleh menyebabkan pengurangan rahang yang kelihatan dan penampilan penuaan awal.

Implan menyokong rahang dengan menggabungkannya dan boleh menggalakkan perkembangan tisu baru. Dengan berbuat demikian, degenerasi dan kehilangan tulang mungkin kurang berkemungkinan berbanding dengan jambatan gigi atau gigi palsu.

4. Boleh makan apa anda suka

Jika anda memakai gigi palsu atau jambatan pergigian, doktor gigi anda akan menasihati anda untuk mengelakkan makanan tertentu, terutamanya makanan yang keras, kenyal, rangup dan melekit, kerana ini boleh membahayakan atau menyebabkan ia longgar. Dengan implan pergigian, anda tidak perlu berhenti makan makanan kegemaran anda kerana gigi gantian yang disokong oleh implan akan kekal di tempatnya dan tidak bergerak atau gugur.

5. Mudah dijaga

Tiada keperluan penyelenggaraan tertentu untuk implan gigi, tidak seperti gigi palsu, yang perlu dibersihkan dengan teliti setiap hari dan disimpan dalam keadaan lembab dan bebas kuman semalaman. Doktor gigi anda hanya akan menggalakkan anda mengamalkan kebersihan mulut yang baik secara tetap.

Kekurangan implan gigi

Menyedari potensi kelemahan adalah penting sambil mengetahui fakta mengenai implan gigi. Anda boleh memilih alternatif kepada implan atas sebab berikut:

1. Tidak sesuai untuk semua orang

Implan gigi boleh menggantikan semua gigi anda, tetapi tidak semua orang adalah calon untuk rawatan itu. Anda tidak layak atas sebab-sebab berikut:

 • Rahang anda terlalu kecil untuk menampung implan
 • Anda mengalami keadaan perubatan yang mengganggu penyembuhan tulang
 • Anda mempunyai kesihatan mulut yang teruk

Merokok dan masalah kesihatan pergigian seperti penyakit gusi mungkin meningkatkan kemungkinan implan tersebut gagal.

2. Memerlukan beberapa temu janji

Biasanya, pembedahan implan pergigian memerlukan satu siri temu janji yang berkala sehingga enam bulan. Ini mungkin tidak sesuai jika anda mencari solusi cepat untuk senyuman anda. Masa yang diperlukan adalah supaya tulang rahang boleh sembuh di sekeliling implan dan mengekalkannya dengan kuat.

3. Lebih mahal berbanding alternatif

Walaupun perbelanjaan berulang adalah lebih rendah, implan gigi pada mulanya berharga lebih daripada jambatan gigi atau satu set gigi palsu. Kebanyakan orang hanya perlu melabur dalam pembedahan implan sekali sahaja, dengan gigi prostetik yang melekat padanya biasanya memerlukan penggantian selepas beberapa tahun. Sebaliknya, kerja jambatan dan gigi palsu biasanya memerlukan penggantian yang lebih kerap.

4. Memerlukan Pembedahan

Implan gigi mungkin bukan untuk anda jika anda tidak menyukai pembedahan kerana untuk meletakkan implan memerlukan beberapa siri pembedahan kecil pada gusi dan rahang. Doktor gigi anda akan menyemak setiap langkah untuk memastikan anda memahami perkara yang perlu dijangkakan semasa prosedur dan fasa penyembuhan.

Kelebihan implan gigi
Kekurangan implan gigi
 • Biokompatibel
 • Tidak sesuai untuk semua orang
 • Kelihatan dan rasa semula jadi
 • Memerlukan beberapa temu janji
 • Mengelak penyerapan tulan
 • Lebih mahal daripada alternatif lain
 • Boleh makan apa anda suka
 • Require surgery
 • Mudah dijaga
 

Jadual 1: Simpulan kelebihan dan kekurangan implan gigi.

Masa penyembuhan implan pergigian

Penyembuhan tisu gusi anda dan ikatan implan dengan tulang semula jadi anda akan mengambil masa kira-kira tiga bulan. Doktor gigi anda akan mencadangkan diet tertentu untuk membantu dalam proses penyembuhan. Pada penghujung tiga bulan, doktor gigi anda akan menanam gigi ganti kekal anda yang membolehkan anda menyambung semula makan makanan yang biasa anda makan.

Implan gigi berbanding penggantian gigi lain

Implan gigi vs gigi palsu

Gigi palsu boleh ditanggalkan yang terdiri daripada nilon, logam atau akrilik (plastik). Dengan memasangkan padat pada gusi, ia menggantikan gigi yang hilang dan menjaga sebarang masalah yang boleh menyebabkan jurang pada gigi.

Gigi palsu adalah alternatif yang sangat baik bagi mereka yang tidak mempunyai implan gigi. 

Kelebihan gigi palsu
Kekurangan gigi palsu
 • Mengelakkan gigi daripada bergerak
 • Kerosakan gigi dan penyakit gusi lebih berkemungkinan berlaku
 • Paling murah daripada pilihan lain
 • Tidak kelihatan semula jadi seperti pilihan lain
 
 • Boleh menyekat pertuturan

Jadual 2: Kelebihan dan kekurangan gigi palsu.

Implan gigi vs. jambatan pergigian

Jambatan gigi ialah rawatan pergigian tetap yang menyambung gigi tiruan secara kekal ke gigi berdekatan atau implan untuk menggantikan satu atau lebih gigi yang hilang.

Kelebihan jambatan gigi
Kekurangan jambatan gigi
 • Lebih murah daripada implan gigi
 • Jangka hayat lebih renda daripada implan gigi
 • Kelihatan semula jadi
 • Memerlukan pengisaran ke bawah gigi bersebelahan
 • Stabil dan tetap
 • Boleh meningkatkan risiko jangkitan pergigian
 • Tempoh rawatan yang lebih pendek
 

Jadual 3: Kelebihan dan kekurangan jambatan pergigian.

Prosedur mendapatkan implan gigi

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mendapatkan implan pergigian untuk gigi anda yang hilang. Anda mungkin pernah mendengar bahawa mendapatkan implan memerlukan masa. Mari kita lalui setiap peringkat supaya anda boleh mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang prosedur tersebut.

1. Penilaian keadaan gigi

Doktor gigi anda akan mahu memeriksa kesihatan mulut anda dengan teliti sebelum memulakan sebarang kerja. X-ray dan kemungkinan imbasan 3D disertakan di waktu ini. Fasa ini diperlukan untuk menentukan sama ada keadaan gusi dan tulang rahang anda mencukupi untuk mengekalkan implan.

implan gigi
X-ray untuk lihat keadaan tulang.

2. Pembedahan implan

Selepas penilaian selesai, doktor gigi anda akan mengaturkan pembedahan anda. Pembedahan adalah peringkat pertama sebenar dalam proses mendapatkan implan gigi. Doktor gigi anda akan memasukkan implan titanium di bawah garis gusi ke dalam tulang rahang anda. Masa yang diperlukan untuk prosedur ini untuk memasukkan setiap implan adalah antara satu hingga dua jam.

3. Pemulihan selepas pembedahan

Sesetengah pesakit mungkin berasa bengkak, lebam, atau sakit sejurus selepas pembedahan. Ini mungkin berbeza-beza bergantung pada jumlah kerja yang diperlukan oleh doktor gigi anda untuk memasang implan, terutamanya jika ada gigi perlu dicabut. Adalah penting untuk memberi masa yang cukup antara prosedur implan anda dan pemasangan mahkota gigi. Masa bergantung pada seberapa cepat tulang dan gusi anda sembuh. Biasanya, proses penyembuhan ini mengambil masa tiga bulan.

4. Pemasangan crown gigi & abutment

Fasa terakhir ialah proses yang kurang mengganggu untuk memasang abutment dan crown gigi pada implan, yang berlaku selepas implan anda sembuh. Di antara implan dan mahkota gigi kekal terdapat penyerap hentak kecil seperti kusyen yang dipanggil abutment. Peringkat ini selalunya memerlukan pendedahan gusi agar sesuai dengan penyangga dan mahkota gigi di atas implan. Mahkota gigi tiruan baharu anda boleh diletakkan setelah abutment dipasang dengan kukuh, dan prosedur implan gigi kemudiannya akan selesai.

Kesimpulannya, anda harus menjangkakan rawatan implan pergigian mengambil masa beberapa bulan untuk menyelesaikan dan mengatur semua proses yang diperlukan. Gigi gantian kekal adalah ganjarannya. Bercakap dengan doktor gigi anda adalah cara terbaik untuk menentukan berapa lama prosedur akan diambil.

Risiko berkaitan dengan implan gigi

Kecederaan sinus

Kecederaan sinus adalah risiko yang ketara semasa prosedur rawatan ini. Sinus hidung anda berada betul-betul di bawah rahang atas anda. Implan yang digunakan untuk menggantikan gigi hadapan anda boleh menembusi sinus, yang boleh menyebabkan kesakitan atau jangkitan.

Jangkitan

Pembedahan boleh membawa risiko jangkitan seperti operasi pembedahan mulut yang lain. Apabila luka anda sembuh, doktor gigi anda akan memberikan anda arahan tentang cara untuk memastikan ia bersih. Hubungi doktor gigi anda jika anda mengalami ketidakselesaan, bengkak, atau cecair meresap dari tapak hirisan.

Kecederaan saraf

Pembedahan juga berpotensi membahayakan saraf. Sebelum rawatan, doktor gigi anda perlu mengambil X-ray untuk mencari saraf di dalam mulut anda. Doktor gigi anda patut tanya tentang sebarang masalah perubatan yang anda hadapi dan ubat-ubatan yang anda gunakan. Anda boleh memutuskan sama ada implan adalah pilihan terbaik untuk anda dengan bantuan doktor gigi anda.

Adakah mendapatkan implan pergigian menyakitkan?

Hanya memikirkan untuk menjalani pembedahan adalah menakutkan, kami memahaminya tetapi anda tidak perlu risau kerana doktor gigi akan memberikan anestesia tempatan. Ini akan membuatkan anda berasa kebas di kawasan tersebut supaya anda tidak berasa sakit. Anda boleh dengar salah seorang pesakit kami berkongsi pengalamannya mendapatkan implan pergigian dalam video di bawah.

Berapa harga implan gigi?

Implan gigi biasanya lebih mahal daripada pilihan penggantian gigi lain, seperti gigi palsu atau jambatan gigi. Harga boleh berbeza-beza bergantung pada lokasi anda, bilangan gigi yang hilang dan doktor gigi. Di Stellar Dental, anda boleh memilih untuk mendapatkan implan gigi sama ada dengan Pengamal Am (GP) yang berharga RM4500 sebatang gigi, atau dengan Pakar pada RM7500 segigi. Harga ini termasuk konsultasi, scaling, implan dan mahkota gigi.

Akhir kata

Implan gigi adalah teknik yang hebat untuk menggantikan gigi yang hilang dengan gigi tiruan yang kelihatan semula jadi. Implan bertindak sebagai sauh untuk gigi yang hilang. Setelah ditanam, implan tersebut menjadi sebahagian daripada tulang rahang anda. Selain itu, implan membantu dalam kestabilan jambatan pergigian tetap atau boleh tanggal dan gigi palsu.

Tempah temu janji di pergigian Stellar untuk mengetahui sama ada implan gigi adalah rawatan yang sesuai untuk gigi anda yang hilang. Barisan doktor gigi kami yang mahir dan berdedikasi ada untuk membantu anda dalam setiap langkah, bermula dari peperiksaan awal hingga hari penempatan mahkota terakhir dan seterusnya.

Like this article? Share it!