retainer

Retainer Gigi – Fungsi, Jenis Dan Harga

In this article

In this article

Sekarang setelah doktor gigi anda menanggalkan braces gigi anda, anda mungkin anggap rawatan ortodontik anda telah berakhir. Malangnya, ini tidak benar. Meluruskan gigi anda hanyalah separuh daripada perjuangan. Separuh lagi adalah untuk mengekalkan mereka seperti itu. Retainer gigi berguna dalam keadaan ini. Ramai orang memakai retainer gigi selama bertahun-tahun selepas menanggalkan pendakap untuk memastikan gigi mereka tetap lurus dan senyuman mereka kekal menawan.

Apa itu retainer gigi?

Retainer gigi ialah perkakas yang dipakai selepas rawatan ortodontik untuk melindungi hasilnya. Sesetengah orang memanggilnya penahan gigi. Terdapat beberapa jenis penahan, tetapi semuanya mempunyai tujuan yang sama: untuk mengekalkan faedah rawatan dan mengekalkan gigi daripada beralih. Penahan adalah penting untuk rawatan kerana ia mengekalkan senyuman anda dan gigi anda sihat.

retainer gigi

Fungsi retainer gigi

Gigi anda yang telah digerakkan oleh pendakap tidaklah stabil sepenuhnya dalam kedudukan baharunya. Ia hanya berlaku selepas gusi, tulang dan otot menyesuaikan diri dengan keadaan baharu. Tabiat harian seperti mengunyah dan mengisar memberi tekanan pada gigi anda dan boleh menyebabkan ia bergerak. Maloklusi juga boleh disebabkan oleh pergeseran gigi. Maloklusi ialah apabila anda menutup mulut anda, gigi atas dan bawah anda tidak sejajar.

Semasa dipakai, pendakap gigi anda meluruskan dan mengekalkan gigi anda agar ia lurus. Selepas ia ditanggalkan, tiada apa yang boleh menghalang gigi anda daripada kembali ke kedudukan asalnya. Memakai retainer gigi mengekalkan gigi anda pada tempatnya dan menghalangnya daripada bergerak. Pertimbangkan perkara berikut: Pendakap meluruskan gigi anda, tetapi penahan mengekalkannya lurus. Mereka membantu dalam “pengekalan” kedudukan baru gigi anda.

Jenis-jenis retainer gigi

Terdapat dua jenis penahan utama:

 • Retainer gigi boleh tanggal
 • Retainer gigi tetap atau kekal

Retainer gigi boleh tanggal

Ini adalah penahan yang anda boleh masukkan dan keluarkan sendiri. Dalam penahan tradisional (Hawley), sekeping wayar dilekatkan pada sekeping plastik (atau akrilik). Penahan jernih (Essix) juga diperbuat daripada plastik tetapi tiada wayar. Kedua-duanya dibuat agar sesuai dengan gigi anda dengan sempurna.

Penahan “Hawley”

Penahan Hawley diperbuat daripada plastik (atau akrilik) dan dawai logam nipis. Sesetengah orang memanggilnya retainer besi. Penahan ini mempunyai bentuk yang sesuai dengan lelangit mulut anda atau bahagian dalam gigi bawah anda. Mereka juga dikenali sebagai penahan wayar. Dawai logam yang dipasang melingkari gigi anda akan memastikannya sejajar.

Kelebihan penahan Hawley:

 • Ia boleh dilaraskan jika anda memerlukan penyesuaian yang lebih baik atau penjajaran kecil semula kemudian.
 • Penahan Hawley tahan lebih lama sedikit daripada penahan plastik jernih.
 • Ia boleh dibaiki jika ia rosak.
 • Jika digunakan dan dijaga dengan betul, penahan Hawley boleh bertahan selama bertahun-tahun.
 • Dengan jenis penahan ini, gigi atas dan bawah bersentuhan secara semula jadi.

Kekurangan penahan Hawley:

 • Ia mempunyai kesan yang lebih ketara pada pertuturan anda berbanding penahan lain.
 • Ia lebih ketara daripada jenis penahan yang lain.
 • Kawat itu boleh merengsakan bibir atau pipi anda.
 • Kos purata antara RM300-600

Penahan Essix (Penahan plastik jelas)

Penahan boleh tanggal ini dibentuk tersuai agar sesuai dengan kedudukan baharu gigi anda. Penahan acuan atau Essix ialah nama lain untuknya. (Secara teknikal, ia dikenali sebagai penahan termoplastik atau vakum.)

Acuan gigi dicipta untuk mencipta penahan jenis ini. Selepas itu, lapisan nipis plastik atau poliuretana dipanaskan dan disedut ke bawah di sekeliling acuan.

Faedah penahan Essix:

 • Anda lebih cenderung untuk memakainya kerana ia hampir tidak kelihatan. Oleh itu, kambuh adalah kurang berkemungkinan.
 • Ia kurang ketara dan mungkin lebih selesa daripada penahan Hawley.
 • Ia mempunyai kesan yang kurang pada pertuturan anda berbanding penahan Hawley.

Kelemahan penahan Essix:

 • Jika anda memerlukan penjajaran semula, ia tidak boleh dilaraskan. Ia perlu diganti.
 • Penahan jenis ini tidak boleh dibaiki jika ia pecah.
 • Ia mungkin memberi kesan yang lebih ketara pada pertuturan anda daripada penahan kekal.
 • Ia boleh menjadi kuning (dan menjadi lebih jelas) dari semasa ke semasa.
 • Dengan jenis penahan ini, gigi atas dan bawah tidak bersentuhan secara semula jadi.
 • Ia berpotensi untuk memerangkap cecair terhadap gigi anda, menyebabkan kaviti.

Bergantung pada jenis plastik yang digunakan, tiga jenama biasa bagi penahan jernih ialah Vivera, Essix dan Zendura.

Vivera kadangkala salah dirujuk sebagai Invisalign. Syarikat yang sama mengeluarkan kedua-dua produk, tetapi Invisalign ialah penjajar yang meluruskan gigi dan bukannya penahan.

Penahan plastik jernih telah semakin popular dan kini digunakan lebih kerap daripada penahan Hawley. Secara purata, satu dulang berharga antara rm200-400.

Kekuatan dan kelemahan penahan gigi boleh tanggal

Kekuatan penahan boleh tanggal:

 • Ia cepat dan mudah ditanggalkan apabila anda ingin makan, berus atau flos gigi anda.
 • Mereka mudah diperolehi.

Kelemahan penahan boleh tanggal:

 • Anda boleh tersalah letak atau kehilangannya apabila ia tiada di mulut anda.
 • Jika dibiarkan, ia mudah rosak.
 • Mereka boleh menyebabkan air liur yang berlebihan.
 • Bakteria boleh hidup dan berkembang di atasnya.

Lebih ramai pesakit yang memilih penahan boleh tanggal dilaporkan gigi mereka bergerak dan cuba kembali ke kedudukan asalnya semula kerana penahan tidak akan berfungsi apabila anda tidak memakainya.

Retainer gigi tetap

Penahan tetap terdiri daripada dawai pepejal yang dibentuk sesuai dengan gigi anda. Wayar dipasang pada bahagian dalam gigi hadapan untuk menghalangnya daripada bergerak. Penahan ini biasanya digunakan pada gigi bawah dan juga dikenali sebagai penahan terikat, penahan kekal atau penahan wayar lingual. Hanya doktor gigi atau pakar ortodontik boleh mengeluarkannya.

Penahan tetap digunakan apabila gigi berkemungkinan kambuh semula atau terdapat risiko orang itu (seperti kanak-kanak kecil) tidak akan memakainya. Walaupun beberapa penahan tetap dibiarkan selama-lamanya, kebanyakannya dikeluarkan selepas masa tertentu disebabkan oleh pembentukan plak dan karang gigi yang berlebihan atau kerengsaan gusi.

Kebaikan retainer gigi tetap:

 • Tak perlu ingat bila dan berapa lama nak pakai.
 • Orang lain tidak dapat melihatnya.
 • Penahan tetap tidak mungkin menjejaskan pertuturan anda.
 • Ia tidak boleh hilang.
 • Ia tidak mudah rosak.

Keburukan retainer gigi tetap:

 • Kerana anda tidak boleh mengeluarkannya, mungkin sukar untuk mengekalkan kebersihan mulut, terutamanya flos. Ini boleh mengakibatkan pembentukan tartar dan plak, yang berpotensi membawa kepada penyakit gusi.
 • Lidah anda mungkin teriritasi oleh wayar logam.
 • Penahan kekal, seperti gigi anda, perlu dibersihkan setiap hari. Benang boleh membantu anda mendapatkan benang gigi di bawah wayar dan mengeluarkan makanan, plak dan karang gigi.

Kos purata antara RM400-1000.

Prosedur untuk mendapatkan retainer gigi

Prosedur untuk mendapatkan penahan berbeza bergantung pada jenisnya.

Prosedur retainer boleh tanggal:

Doktor gigi anda menggunakan acuan pergigian untuk membuat acuan gigi anda. Acuan pergigian adalah bahan lembut seperti tanah liat. Mereka meletakkan dempul di dalam dulang, yang kemudiannya diletakkan di atas gigi anda. Ini mencetak susunan gigitan dan gigi anda yang berbeza ke dalam dempul.

Makmal pergigian menggunakan acuan untuk membuat penahan gigi yang anda inginkan. Biasanya, anda mesti menunggu seminggu atau lebih sebelum menerima penahan anda.

Perlu diingatkan bahawa banyak klinik pergigian menggunakan sistem digital. Ia ialah alternatif kepada cara tradisional yang dinyatakan sebelum ini. Pembekal pergigian anda menggunakan alat untuk menangkap imej digital gigi dan gusi anda. Perisian komputer kemudian menggunakan imej ini untuk mencipta model tiga dimensi mulut anda.

Prosedur retainer tetap:

Doktor gigi anda menggunakan wayar logam untuk mengukur penempatan gigi anda yang betul. Mereka menggunakan simen untuk mengikat wayar. Prosedur yang memakan masa ini mengambil masa lebih lama daripada membuat model untuk penahan boleh tanggal. Walau bagaimanapun, anda meninggalkan klinik doktor gigi dengan penahan anda masih di tempatnya. Penahan tidak perlu dibuat di makmal.

Sakit ke pakai retainer gigi?

Sesetengah orang mengalami sedikit ketidakselesaan semasa memakai retainer. Bergantung pada keterukan keadaan yang dirawat, ini boleh bertahan satu atau beberapa hari. Perlu diingatkan bahawa memasang penahan adalah prosedur yang tidak menyakitkan. Apabila mulut anda menyesuaikan diri dengan bentuk barunya, anda mungkin merasakan tekanan atau sakit pada gigi dan gusi anda. Jika penahan anda merengsa atau gusi anda berdarah, rujuk doktor gigi atau pakar ortodontik anda untuk membetulkannya.

Berapa lama anda perlu pakai retainer gigi?

Menurut satu kajian, selepas pendakap anda ditanggalkan, anda harus memakai penahan sepanjang hari selama setahun. Kemudian anda harus mengikuti arahan doktor gigi anda. Mereka akan memberitahu anda sama ada anda perlu terus memakai penahan anda ataupun tidak. Dalam kebanyakan kes, memakai penahan gigi anda pada waktu malam akan disyorkan untuk mengekalkan kedudukan dan gigitan gigi anda.

Arahan ini mungkin berbeza jika doktor gigi atau pakar ortodontik anda meminta anda memakai penahan atas sebab selain daripada meluruskan gigi anda. Doktor gigi anda boleh menasihati memakainya untuk beberapa lama jika anda mengalami masalah pertuturan. Apabila bercakap tentang berapa lama untuk memakai penahan, adalah lebih baik untuk mendengar nasihat doktor gigi atau pakar ortodontik yang merawat anda.

Apa akan terjadi jika tidak memakai retainer gigi?

Hanya kerana rawatan ortodontik anda telah selesai tidak menjamin bahawa gigi anda akan kekal di tempatnya. Katakan anda tidak memakai retainer anda sekerap yang dinasihatkan oleh doktor gigi anda. Dalam kes itu, gigi anda akan kembali ke kedudukan asalnya. Ini dirujuk sebagai kes berulang. Jika anda tidak memakai retainer anda, anda mungkin memerlukan rawatan ortodontik sekali lagi dalam tempoh 10 tahun, jika tidak lebih awal.

Jika anda melangkau memakai penahan anda untuk masa yang lama, gigi anda mungkin beralih, dan penahan anda tidak lagi sesuai dengan betul.

Apa perlu lakukan jika retainer gigi anda pecah?

Jika retainer gigi anda pecah, doktor gigi atau pakar ortodontik anda berkemungkinan besar akan menasihati anda untuk mendapatkan yang baharu. Insurans anda mungkin boleh atau mungkin tidak menanggung caj penggantian. Jika anda memecahkan penahan kekal, cuba dapatkan yang baharu secepat mungkin. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu untuk set penahan boleh tanggal baharu untuk disediakan. Simpan penahan tambahan di tangan sekiranya berlaku kecemasan.

Cara membersihkan retainer gigi

Mengekalkan kebersihan penahan anda melindungi gigi anda. Ia juga boleh membantu memanjangkan hayat penahan boleh tanggal.

Membersihkan retainer boleh tanggal

Setiap kali anda mengeluarkan penahan boleh tanggal anda, bersihkannya dengan air suam. Membilas penahan anda semasa masih basah dengan air liur menghalang makanan daripada mengeras.

Jika pakar ortodontik anda mengesyorkan, anda boleh membeli produk rendaman khas untuk merendam penahan anda di antara penggunaan.

Anda juga harus menggosok penahan anda dengan berus gigi berbulu lembut dan ubat gigi sekali sehari. Walau bagaimanapun, lakukan dengan berhati-hati kerana banyak jenis ubat gigi adalah kasar dan boleh mencalarkan penahan anda. Pertimbangkan untuk berunding dengan pakar ortodontik anda tentang jenis yang hendak digunakan.

Jika serpihan makanan terperangkap dalam penahan anda, bersihkan dengan kapas bersih yang dicelupkan ke dalam air.

Membersihkan retainer gigi tetap

Bersihkan penahan tetap anda setiap hari sebagai sebahagian daripada jadual kebersihan mulut anda. Oleh kerana penahan tetap tidak boleh ditanggalkan, gunakan benang flos untuk menyuburkan penahan anda (serta bahagian hadapan gigi anda).

Anda akan memahaminya selepas beberapa latihan. Juga, sudutkan berus gigi anda secara menegak dan mendatar untuk mengeluarkan sebarang plak atau zarah makanan di sekeliling penahan tetap anda.

Bagaimana untuk membiasakan anak anda memakai retainer?

Anak anda mungkin berasa sakit gigi untuk beberapa hari pertama selepas mula memakai penahannya. Walaupun ini adalah semula jadi, ia mungkin menyebabkan mereka tidak suka memakai penahan mereka. Berikut ialah beberapa petua untuk memudahkan anak anda memakai penahan mereka:

 • Jadikan penahan itu unik dengan memasukkan gambar watak TV atau buku kegemaran anak anda. Ini mungkin membuatkan anak anda lebih bersemangat untuk memakai penahan setiap malam.
 • Bersabar, dan jangan pernah berhenti mengingatkan anak anda untuk memakai penahan.
 • Galakkan anak anda memakai penahannya dengan memberi ganjaran kepada mereka, terutamanya dalam beberapa minggu pertama.
 • Catat dan letakkan dalam bekas penahan anak anda. Apabila anak anda membuka sarung itu, ini boleh menjadi kejutan yang menyeronokkan untuk mereka.

Ia boleh menjadi satu cabaran untuk memujuk anak anda untuk memakai penahan mereka setiap hari untuk tempoh yang lama. Walau bagaimanapun, menerangkan tujuan penahan dan mengingatkan mereka untuk memakainya boleh membantu. Memakai retainer sepatutnya menjadi kebiasaan untuk anak anda yang akan bertahan seumur hidup, sama seperti mempunyai senyuman yang indah!

Risiko berkaitan retainer gigi

Walaupun terdapat banyak kelebihan penggunaan berterusan penahan, orang yang mesti memakainya menghadapi banyak cabaran, kebanyakannya menjejaskan mereka pada permulaan proses. Yang paling biasa ialah membiasakan diri memakai penahan. Kebanyakan pesakit, terutamanya yang lebih muda, terlupa untuk memakai penahan mereka atau membawa sarung di mana mereka perlu diletakkan sekiranya mereka perlu mengeluarkannya, seperti semasa makan.

Nasib baik, cabaran ini akhirnya menjadi sebahagian daripada kehidupan pesakit.

Penahan tetap atau kekal juga dikaitkan dengan risiko tambahan. Kerana sifatnya tidak boleh dikeluarkan untuk pembersihan, ia boleh menyukarkan memberus dan flos. Terdapat risiko pembentukan karang gigi atau gingivitis. Penahan tetap juga boleh menjadi longgar dari semasa ke semasa. Jika ini berlaku, pesakit mesti melawat doktor gigi untuk menggantikan dengan yang baru.

Pesakit yang memakai penahan harus berjumpa doktor gigi mereka dengan kerap sepanjang tempoh penggunaannya untuk mengelakkan risiko dan komplikasi.

Harga retainer gigi

Berapa banyak kos retainer gigi bergantung pada jenis yang anda pilih, klinik yang anda pergi dan kawasan klinik. Di klinik pergigian Stellar, harga kami untuk penahan gigi di Malaysia (setiap lengkung) adalah seperti berikut:

 • Harga retainer Essix: RM300
 • Harga retainer Hawley: RM450
 • Harga retainer Tetap: RM500

Kata Akhir

Rawatan ortodontik membolehkan anda memulihkan senyuman anda dan membetulkan kecacatan yang menyebabkan kerosakan. Penahan gigi juga merupakan sebahagian daripada rawatan anda. Setiap jenis penahan mempunyai kelebihan dan kekurangan. Pakar ortodontik anda mengesyorkan jenis terbaik berdasarkan gigi anda dan gabungan boleh tanggal dan kekal mungkin dicadangkan dalam beberapa kes. Dapatkan jenis penahan yang paling sesuai untuk anda kerana kemungkinan besar anda akan menggunakannya selama beberapa bulan atau tahun.

Stellar Dental menyediakan retainer gigi di Setia Alam dan Kota Damansara untuk memastikan senyuman baharu anda kekal cantik. Untuk mengetahui sama ada anda memerlukan penahan selepas menanggalkan pendakap anda, jadualkan janji temu dengan mengklik butang di bawah atau hubungi kami di +6011-3996 4469.

Like this article? Share it!