Cabut Gigi Klinik Swasta – Harga, Prosedur & Penjagaan

In this article

In this article

Cabut gigi ialah prosedur pergigian yang mengeluarkan sepenuhnya gigi anda dari soketnya. Nama lainnya adalah “pengekstrakan gigi”.

Bila anda patut cabut gigi?

Doktor gigi lebih suka selamatkan gigi asli selama mana yang boleh. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana rawatan pemulihan gigi seperti tampalan gigi, rawatan akar gigi, ataupun crown gigi tidak lagi dapat dilakukan terutamanya terhadap gigi yang mengalami kerosakan besar. Antara sebab cabut gigi:

 • Gigi reput
 • Gigi patah atau sumbing
 • Gigi terimpak
 • Pra-rawatan braces gigi bagi gigi berlapis (kes tertentu sahaja)
 • Masalah gusi yang teruk dan kehilangan tulang
 • Kerosakan gigi
tooth extraction for tooth decay
Gigi yang telah rosak.

Siapa yang patut cabut gigi anda?

Doktor gigi dan beberapa pakar pergigian, seperti pakar periodontik dan pakar bedah mulut, boleh cabut gigi anda. Walaupun doktor gigi pengamal am banyak melakukan cabutan gigi, kes yang lebih kompleks sering dirujuk kepada pakar bedah mulut atau periodontist.

tooth extraction
Doktor gigi.

Prosedur cabut gigi

Sebelum cabutan

Doktor gigi anda akan memeriksa gusi di sekeliling gigi yang terjejas. Menggunakan X-Ray, doktor gigi anda juga akan menilai tahap tulang dan tahap kerosakan. Anda harus memaklumkan doktor gigi anda tentang sebarang preskripsi, ubat, dan  vitamin yang anda ambil dan sebarang alahan ubat yang mungkin anda alami.

Selepas mengumpulkan semua maklumat yang diperlukan, doktor gigi akan membincangkan pilihan rawatan dan bius. Bius adalah penyelesaian yang sangat baik untuk orang yang mengalami kebimbangan pergigian atau yang ingin berasa lebih selesa sepanjang prosedur mereka.

tooth extraction
Doktor gigi memberikan bius setempat agar anda berasa kebas.

Semasa cabutan

Pertama, bius topikal diberikan kepada tisu gusi yang mengelilingi gigi yang terjejas. Doktor gigi anda akan melonggarkan gigi anda dengan lembut dan mengeluarkannya dengan berhati-hati dari soketnya menggunakan instrumen pergigian khusus.

Bergantung kepada keadaan, doktor gigi anda mungkin perlu membuat hirisan pada gusi anda untuk mengakses gigi yang sangat reput atau patah pada garis gusi. Gigi anda dicabut, dan kemudian soket dibersihkan dan disterilkan.

Pemindahan tulang pergigian boleh ditanam oleh doktor gigi anda untuk membantu menahan kehilangan tulang rahang. Kadangkala, jahitan mungkin diberikan untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Selepas cabutan

Selepas cabut gigi, doktor gigi anda akan menutup lubang cabutan dengan sekeping kain kasa dan mengarahkan anda untuk menggigit dengan kuat. Ini adalah cara hentikan darah selepas cabut gigi kerana ia akan melambatkan pendarahan dan membantu dalam pembentukan darah beku.

Pembekuan darah adalah komponen biasa pemulihan. Ia menggalakkan penyembuhan dan mengurangkan kemungkinan mempunyai soket kering. Anda boleh menanggalkan kain kasa sebaik sahaja pendarahan berhenti. Anda mungkin terus berdarah sedikit selama 24 jam seterusnya.

Kebaikan cabut gigi

Cabut gigi mempunyai banyak faedah. Paling penting, ia mengurangkan bakteria berbahaya yang boleh membahayakan gusi dan gigi anda. Jika gigi tidak dipulihkan, ia mungkin menyebabkan masalah lain dan merosakkan senyuman anda.

Gigi impak anda harus dicabut jika anda ingin mencapai kesihatan mulut yang sempurna. Tambahan pula, cabut gigi boleh membantu meredakan sakit gigi dengan serta-merta jika gigi anda rosak teruk atau dijangkiti.

Baca juga: 5 Ubat Sakit Gigi Boleh Dapat Di Farmasi

Jenis-jenis cabutan gigi

Terdapat tiga jenis cabutan gigi: mudah, kompleks, dan pembedahan. Cabutan gigi mudah dilakukan pada gigi yang kelihatan di dalam mulut dan boleh dikeluarkan dengan “elevator” pergigian.

Cabutan gigi kompleks dilakukan pada gigi yang tidak kelihatan di dalam mulut dan memerlukan hirisan untuk dikeluarkan.

Cabutan gigi melalui pembedahan pula dilakukan pada gigi impak, iaitu gigi yang belum meletus melalui garis gusi. Gigi yang terjejas mungkin memerlukan pembedahan kecil untuk membuangnya.

Apa risiko cabut gigi?

Seperti mana-mana prosedur pembedahan, cabut gigi juga mempunyai beberapa risiko. Ini boleh termasuk:

 • Jangkitan berkaitan pemulihan
 • Soket kering
 • Kerosakan saraf
 • Tusukan pada sinus maksila
 • Pemulihan yang berpanjangan

Cabut gigi juga mempunyai kesan sampingan lain, seperti bengkak dan ketidakselesaan. Doktor gigi anda akan menerangkan cara menguruskan pemulihan anda.

Tempoh sembuh cabut gigi

Kebanyakan orang ambil tempoh sembuh cabut gigi 48 hingga 72 jam bergantung kepada betapa kompleksnya kes anda. Walau bagaimanapun, tulang rahang biasanya memerlukan beberapa minggu untuk sembuh sepenuhnya. Kesannya, anda mungkin perlu menunggu beberapa bulan jika anda ingin menggantikan gigi dengan implan pergigian.

Penjagaan selepas cabut gigi

Selepas cabut gigi anda, doktor gigi anda akan memberikan arahan pasca pembedahan yang komprehensif. Berikut ialah beberapa garis panduan umum untuk pemulihan yang cepat:

Pastikan tapak cabutan sentiasa kemas. Gunakan ubat kumur antimikrob untuk membilas kawasan tersebut dua hingga tiga kali setiap hari. Jangan berus terus di atas tapak cabutan. Berus dan flos semua kawasan lain dengan kerap.

Ambil semua preskripsi seperti yang diarahkan. Doktor gigi anda boleh menasihati pengambilan antibiotik sebagai tambahan kepada ubat penahan sakit. Anda mesti mengambil ubat-ubatan ini dengan disiplin seperti yang disyorkan oleh doktor gigi. Ubat penahan sakit yang dijual di farmasi seperti paracetamol dan ibuprofen adalah pilihan lain.

Luangkan masa sekurang-kurangnya dua hari melibatkan diri dalam aktiviti ringan sahaja. Denyutan jantung yang lebih cepat boleh menyebabkan lebih banyak pendarahan dan ketidakselesaan selepas pembedahan. Elakkan ke gim untuk 48 hingga 72 jam pertama. Semak dengan doktor gigi anda apabila selamat untuk meneruskan aktiviti biasa.

tooth extraction
Ubat tahan sakit.

Makanan sesuai selepas cabut gigi

Jauhi makanan yang rangup dan padat untuk beberapa hari pertama. Simpan makanan lembut seperti bubur, pasta, telur, yogurt dan oat di dalam peti sejuk dan pantri anda. Elak daripada minum menggunakan “straw” minuman kerana ia boleh menyebabkan soket kering dan menanggalkan darah beku anda.

Baca juga: 8 Bahan Semulajadi Hilangkan Sakit Gigi Di Rumah

Harga cabut gigi klinik swasta

Harga cabut gigi di klinik swasta Stellar Dental adalah seperti berikut:

 • Gigi geraham (mudah): RM80-150
 • Gigi geraham (kompleks): RM150-300
 • Gigi bongsu (tanpa pembedahan): RM250
 • Gigi bongsu terimpak (doktor am): RM800-1000
 • Gigi bongsu terimpak (doktor pakar): RM1200-1600

Akhir kata

Ia tidak pernah menyenangkan untuk mendengar bahawa anda memerlukan cabutan gigi. Ada kalanya cabut gigi adalah pilihan terbaik untuk membersihkan jangkitan, memulihkan senyuman anda dan mengembalikan kehidupan anda seperti biasa. Jika doktor gigi anda mengesyorkan cabut gigi, tanya mereka tentang pilihan penggantian.

Tempah temujanji percuma dan kunjungi Klinik Gigi Stellar di Kota Damansara atau Setia Alam untuk mencabut gigi anda. Pasukan profesional doktor gigi yang berpengalaman di Klinik Gigi Stellar akan membantu anda merawat semua masalah pergigian anda. Pemulihan pergigian seperti gigi palsu separa, jambatan gigi atau implan gigi semuanya boleh digunakan untuk memulihkan penampilan, fungsi dan kesihatan mulut secara keseluruhan. Datang sekarang dan kembali senyum segera.

Like this article? Share it!